Hrvatski radio

Radio Osijek

HSS OBŽ "Zaustavite natječaje za zakup zemljišta"

03.02.2016.

13:20

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječko- baranjska Hrvatske seljačka stranka današnjom je konferencijom za novinare željela upozoriti na pogreške bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine te pozvati novog da obustavi sve natječaje provedene prema lošem Zakonu o poljoprivrednom zemljištu.

Poljoprivrednici se jedva  pokrivaju zarađenim stalno se  boreći  sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, s EU fondovima, cijenama- kazao je predsjednik Županijske organizacije HSS-a Zvonko Pongrac i zatražio od ministra Davora Romića trenutačnu obustavu svih natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta koje je raspisla bivša Vlada i njezin ministar poljoprivrede. Izmjenom toga Zakona pomoglo bi se malim poljoprivrednim proizvođačima da lakše dođu do zemlje, a ne da samo čuju kako su je dobili veliki sustavi i to bez natječaja. Izrazio je nezadovoljstvo načinom istupanja sadašnje oporbe rekavši kako svađe moraju prestati da bi država mogla napredovati te je izrazio mišljenje da je ovo Vlada koja se stvara i koja će donijeti boljitak. Politička prozivanja, rekao je, moraju prestati, jer seljacima u ovakvim problemima nije do svađa.  Željko Fabric je podsjetio da novac treba običnim ljudima, a ne velikima, a od ministra poljoprivrede očekuje da shvati probleme seljaka. Ivica Čupić postavlja pitanje zašto se uopće provode natječaji, zašto OPG-ovi, koji ionako plaćaju zakup na 25 godina, a Mihael Sklizović, mladi poljoprivrednik, mljekar, traži da se resorno ministarstvo očituje o krizi u mljekarstvu, ako postoji, a postoji, onda treba zajednički tražiti rješenje. "Ne mogu pokrenuti bunu sa svojih 100 litara mlijeka, ali mogu skrenuti pozornost na probleme mljekara"- istaknuo je Sklizović i dodao kako želi ostati na selu, ali tako da od njega može normalno živjeti. Kako je i rečeno- cilj zemljišne politike nije samo proizvodnja hrane, već to mora biti očuvanje života na selu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.