Hrvatski radio

Radio Osijek

HSU i BUZ nezadovoljni poskupljenjem vode

13.02.2020.

12:27

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Osječki odbor Hrvatske stranke umirovljenika i Bloka umirovljenici zajedno, na konferenciji za novinstvo iskazali su nezadovoljstvo novim opterećenjem građana koje će najviše pogoditi umirovljenike .

"HSU i BUZ u Gradu Osijeku su započeli suradnju 2017. godine zajedničkim izlaskom na lokalne izbore. Nismo prihvatili ,,trgovačke" koalicije i nastavili smo s inicijativama za ujedinjenje umirovljeničkih stranaka. Zadnjih mjeseci je došlo do konkretnih koraka potpisivanjem Sporazuma o suradnji na putu ujedinjenja od strane 4 stranke (HSU, BUZ, USIB, DSU) na nacionalnoj razini. Želimo ojačati umirovljenički utjecaj na društvena zbivanja, a time na položaj i život umirovljenika", rekla je predsjednica osječkog odbora HSU-a, Jelena Dodig.
Hrvatska stranka umirovljenika ovu je godinu proglasila Godinom borbe protiv siromaštva, a danas dižu svoj glas protiv novog opterećenja građana koje će najviše pogoditi umirovljenike.
"Ovih dana smo iz medija saznali da je Nadzorni odbor ,,Vodovoda" donio odluku o povećanju cijene vode. Kako donošenje odluke nije išlo putem Gradskog vijeća, građani su bili zakinuti za informaciju i mogućnost izjašnjavanja o prijedlogu putem vijećnika illi drugom vrstom komunikacije s Gradom. Svaki udar na kućni budžet u uvjetima kada u gradu živi trećina umirovljenika, od kojih je trećina ispod granice siromaštva i socijalne isključenosti ne prolazi bezbolno. Koliko god mehanizama za zaštitu od siromaštva imali sve teže je zaštiti ljude u potrebi. Mirovine se usklade s nekoliko desetaka kuna na koje se ,,atakuje" višestruko (povećanje režijskih troškova, povećanje cijena prehrane iako je smanjen PDV, polica zdravstvenog osiguranja....) Svrha tih usklađivanja zapravo se poništava ako se troškovi života tako ishitreno povećavaju. Usklađivanja se natječu s poskupljenjima i gube tu utrku. Idemo jedan korak naprijed, dva natrag.
Iz medija smo saznali i da odluka o poskupljenju nije bila jednoglasna, a posebno smo ostali zatečeni da je za poskupljenje glasala gđa Željka Bertović, članica Nadzornog odbora i podpredsjednica umirovljeničke stranke ANU koja je zastupljena u Gradskom vijeću i čiji je glas prevagnuo u odlučivanju", naglasila je Dodig.
Politička stranka sa sjedištem u Osijeku, Aktivni nezavisni umirovljenici, regionalnog je karaktera, a osnovana je s namjerom da ujedini sve umirovljenike u Hrvatskoj. Za predsjednika je izabran Drago Šerić, prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Osijeka koji je najavio da će raditi na buđenju veće socijalne osjetljivosti velikih i malih tvrtki, poduzetnika i građana prema osobama treće životne dobi. Predsjednica osječkog HSU-a Dodig upitala je: "Čime se vodila stranka ANU podupirući poskupljenje vode i novi udar na poluprazne umirovljeničke džepove te je li to iskazivanje socijalne osjetljivosti prema ljudima u potrebi?
U uvjetima kada u gradu živi trećina umirovljenika, od kojih je trećina ispod granice siromaštva i socijalne isključenosti, svako poskupljenje udar je na umirovljeničke džepove i ono ne prolazi bezbolno, istaknuto je na konferenciji za novinstvo.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.