Hrvatski radio

Radio Osijek

11:13 / 12.11.2019.

Autor: Radio Osijek / IF

HSU pokreće inicijativu ZA povećanje cenzusa, PROTIV poskupljenja dopunskog

HSU pokreće inicijativu ZA povećanje cenzusa, PROTIV poskupljenja dopunskog

HSU pokreće inicijativu ZA povećanje cenzusa, PROTIV poskupljenja dopunskog

Foto: - / -

Cenzus od 1.939 kn za samca i 1.516 kn postavljen je još 2004. godine, a nakon svakog usklađivanja mirovina deseci tisuća umirovljenika zbog 10, 20 ili 30 kuna gube pravo na oslobađanje od plaćanja police dopunskog zdravstvenog osiguranja. HSU će od 15. studenog prikupljati potpise za inicijativu.

Hrvatska stranka umirovljenika Županijska organizacija Osječko-baranjske županije predstavila je inicijativu HSU-a ZA povećanje cenzusa, a PROTIV poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja. U cijeloj će Hrvatskoj od 15. studenog prikupljati potpise građana kako bi mogli provesti inicijativu u djelo.

U nastavku prenosimo priopćenje na novinare HSU.

KADA DOBITAK ZNAČI GUBITAK

Kod svakog usklađivanja mirovina deseci tisuća umirovljenika zbog prekoračenja prihodovnog cenzusa gube pravo na oslobođenje od plaćanja police dopunskoga zdravstvenog osiguranja. Taj cenzus postavljen je da socijalno ugroženi građani ne bi izgubili ustavno i ljudsko pravo na dostupnost zdravstvene zaštite. Davne 2004. godine cenzus je za samca postavljen na 1939 kn, a za člana kućanstva na 1516 kn. Punih 15 godina, u kojima su itekako porasli troškovi života, cenzus se nije mijenjao iako se obećavalo. Obećanje izgovoreno od raznih političara i ministara zapravo je priznanje da problem postoji, a kasnije negiranje tog obećanja dokaz je nebrige i političke neodgovornosti.

Nakon redovitoga godišnjeg usklađivanja mirovina, umirovljenici prelaze cenzus za 10, 20, 30 kn i pritom kreću plaćati policu dopunskog u iznosu od 70 kuna. Samo ove godine,zbog minimalnog povećanja prihoda,pravo na dopunsko osiguranje izgubilo je 10 000 ljudi, a od 2012. više od 260 000 ljudi. Ovdje govorimo o starim i siromašnim ljudima koji što zbog godina što zbog životnih uvjeta češće trebaju liječničku pomoć. Ostaju pitanja: koliko je njih nakon prekoračenja te magične brojke postavljene prije 15 godina ostalo bez ikakvog osiguranja? Koliko ih je ugrozilo vlastito zdravlje jer nisu mogli redovito plaćati policu dopunskog zdravstvenog osiguranja?Koliko ih je umjesto dostupne zdravstvene zaštite dobilo još jedan financijski teret, za njih neizdrživ?

Da bismo zaštitili tu ugroženu i zapostavljenu skupinu građana i da bismo vratili malo matematičke pravednosti u sustav, tražimo povećanje cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje te redovito godišnje usklađivanje tih cenzusa.

TRAŽIMO

->da se prihodovni cenzus temeljem kojeg osigurane osobe ostvaruju pravo na plaćanje premije iz sredstava državnog proračuna poveća na 1.830,00 kuna mjesečno za člana kućanstva i na 2.340,00 kuna mjesečno za samca

->da se tako utvrđeni prihodovni cenzusi usklađuju 1. siječnja svake godine

ZALAŽEMO SE ZA

-> solidarnost koja omogućuje nisku jedinstvenu cijenu police od 70 kuna

-> očuvanje javnog neprofitnog osiguravatelja u kojem i unuci i djeca i roditelji i bake i djedovi mogu dobiti dostupnu zdravstvenu zaštitu

POZIV

lscrpili smo sve mogućnosti koje na raspolaganju ima mala umirovljenička parlamentarna stranka, sve minute za saborskom govornicom, sva javljanja iz klupe, povukli smo sve rukave osoba koje o tome mogu odlučivati. Zastupnik HSU-a Silvano Hrelja uputio je u svibnju ove godine Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju koji bi ispravio ovu nepravdu i sanirao štetu koja se radi od 2012. godine. Prijedlog je odbijen uz opasku ministra Kujundžića koji je prijedlog nazvao ,,populizmom i podilaženjem". Briga nije populizam. Matematika nije podilaženje.

Sada želimo tom odbijenom prijedlogu pridružiti i potpise građana. 0d 15. studenoga krećemo s prikupljanjem potpisa na području cijele Hrvatske.

Svi koji odvoje minutu svoga vremena da potpišu potpisuju

ZA povećanje cenzusa nakon 15 godina

PROTIV poskupljenja dopunskoga zdravstvenog osiguranja

Pozivamo

UDRUGE, MATICE, SINDIKATE da prepoznaju vrijednost zajedničkog cilja i podrže ovu inicijativu. POLITIČKE SAVEZNIKE I KOALICIJSKE PARTNERE da zavire u dijelove svog političkog programa koji se odnose na zdravstvo i brigu za ugrožene društvene skupine te nas podrže u zahtjevu za dostupnost zdravstvene zaštite za najsiromašnije i najstarije građane Republike Hrvatske.

GRAĐANE kojima je loše da potpišu kako bi im bilo bolje, a one kojima je dobro da potpišu kako im ne bi postalo loše.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.