Hrvatski radio

Radio Osijek

Humanitarni dvojac Lenard-Toman ponovno u sedlu

14.05.2020.

20:10

Autor: Radio Osijek//TM

Humanitarni dvojac Lenard-Toman ponovno u sedlu

Humanitarni dvojac Lenard-Toman ponovno u sedlu

Foto: - / -

Poznati osječki humanitarci i filantropi, Igor Toman i Ivica Lenard, već pet godina za redom voze memorijalnu biciklističku rutu od Osijeka do Plitvica. Jedva su dočekali popuštanje mjera uvedenih zbog epidemije koronavirusa i noćas u ponoć kreću.

Namjeravaju odvoziti prvu etapu do Zagreba, a u subotu nastaviti do Plitvica.
"Nije to slučajno, s obzirom da su potaknuti željom za očuvanjem sjećanja na prvog poginulog redarstvenika u Domovinskom ratu, Josipa Jovića", stoji u objavi zamjenika osječkog gradonačelnika Borisa Piližote: "Inače, ovaj dvojac već godinama samozatajno čini velika djela za one najmanje i najpotrebije i ne štedeći svoje vrijeme, volju ni snagu, prevaljuju teško izbrojive kilometre. Sva sredstva prikupljena na taj način usmjeravaju najranjivijima – djeci koja su na skrbi u osječkim dječjim domovima, kao i onima u neposrednoj blizini. I zato u znak zahvalnosti i potpore onome čemu su toliko posvećeni, Grad im daruje sportsku opremu kao zalog budućoj suradnji na svim njihovim humanitarnim projektima. Danas sam im, na početku njihove avanture, zaželio sretan put i još puno kilometara u točkovima i pedalama njihovih bajsova", zapisao je Piližota, dok je Igor Toman zajamčio da će dresove s natpisom "Osijek" provozati po cijeloj Hrvatskoj, a nadaju se i šire. "Možda nećemo biti brži ali sigurno ćemo biti ljepši, odlična suradnja s gradskom upravom rezultirala je donacijom ovih prekrasnih dresova. Budući da sad imamo svu potrebnu opremu, nama je ostalo samo da okrećemo pedale za sebe i za druge", kaže Toman. Inače, ovu rutu posvećenu prvom poginulom redarstveniku Josipu Joviću obično voze krajem ožujka, u skupini s petnaest ostalih zaljubljenika u biciklizam i njihovom djecom, ali ovoga puta sami kreću u osvajanje više od 400 kilometara. "Malo ćemo se i podružiti. Jer, cijela ova situacija nas je odvojila od naših prijatelja, pa ćemo stanke iskoristiti za kavicu s njima", kaže za Radio Osijek Igor Toman.
Objavili su kako u ponoć, u noći s četvrtka na petak kreću - preko Slatine, Virovitice i Bjelovara do Zagreba, gdje će prespavati, a u subotu odvesti drugu dionicu do Plitvica. Na njihovoj Facebook stranici već se javljaju kolege biciklisti koji najavljuju da će im se pridružiti u vožnji, bar na nekoliko kilometara, bez obzira što će neki od njih morati ustati i "prije pijetlova".
Poslušajte razgovor koji je Mirna Šmit u Brtvi glave vodila s Igorom Tomanom:

Igor Toman - vožnja do Plitivca

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.