Hrvatski radio

Radio Osijek

HURS: Vladi za prvih 100 dana - jedinica

21.04.2016.

14:40

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Raštimani orkestar Tihomira Oreškovića, dok je Hrvatska na visokom trećem mjestu u Europi po nezaposlenosti mladih iza Španjolske i Grčke" - kaže, među ostalim, o prvih 100 dana Vlade predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević.

"Nikada u modernoj hrvatskoj povijesti nismo vidjeli ovakvu neslogu i neusklađenost" - izjavio  je na konferenciji za novinstvo u Osijeku Matijašević.
"U prvih 100 dana rada Vlade i premijera Oreškovića nismo uspjeli steći dojam da izvršna vlast - formirana na postizbornim pregovorima - ima jasnu i jedinstvenu viziju što, kako i kada treba raditi", ocjenjuju u Hrvatskoj udruzi radničkih sindikata.
Ni nakon uvodnih stoditnu dana, Vlada nije odradila neophodna imenovanja članova u upravnim i nadzornim tijelima, negdje čak i pomoćnika ministara, pa time i drugim segmentima javnog sektora onemogućava normalno funkcioniranje. U tom smislu, nekoordiniranost, nesporazumi i podmetanja unutar Vlade čine radni ambijent premijera Oreškovića bitno drugačijim od ambijenata u kojima je do sada uspješno funcionirao. Nakon što je imenovan mandatarom, a potom i premijerom, predvidjeli smo da će njihova uspješnost ovisiti o razini političke podrške koju bude uživao. Imajući u vidu da članovi Vlade funkcioniraju na razini puke kohabitacije, nei premijerov rad ne može se ocijeniti kvaluitetnim. U tom pogledu Vlada za sada nije zaslužila ocjenu bolju od jedinice" - navodi, među ostalim, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević.
Smatra da je, ako dva partnera (HDZ i Most) na tragu svojih predizbornih obećanja ne mogu postići dogovor o tome što se treba raditi, bolje raspisati nove izbore, jer je svaki dan ostanka na vlasti na ovakav način "šteta sve veća, a možda i nepopravljiva".
Osvrčući se na najavljeni prijedlog reformskih mjera koji bi do konca mjeseca trebao biti poslan u Bruxselles, Matijašević je kritizirao najavljeno povećanje životne dobi za odlazak u mirovinu,  napominjući kako je Hrvatska na visokom trećem mjestu po nezaposlenosti mladih, odmah iza Španjolske i Grčke. "U takvim okolnostima, kada je životni vijek u Hrvatskoj tri godine manji nego što je u prosjeku u zemljama Europske unije, u okolnostima visoke stope nezaposlenosti, najavljivati produžetak u ostanku svijeta rada... za koga i zašto?", zapitao se Matijašević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.