Hrvatski radio

Radio Osijek

HZJZ: Nove preporuke za pogrebe i vjenčanja te za otvaranje igrališta

06.05.2020.

09:59

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HZJZ: Nove preporuke za pogrebe i vjenčanja te za otvaranje igrališta

HZJZ: Nove preporuke za pogrebe i vjenčanja te za otvaranje igrališta

Foto: - / -

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nove preporuke tijekom epidemije koronavirusa za održavanje pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni te za vjenčanja, otvaranje dječjih igrališta i za rekreativno bavljenje sportom.

"Imajući na umu važnost održavanja pogreba i ispraćaja pokojnika, snažno se savjetuje da se poduzimaju mjere detaljno opisane u ovim preporukama, a u svrhu smanjenja širenja infekcije te zaštite imunokomprimitiranih osoba, osoba s kroničnim bolestima i starije životne dobi koji su u riziku za razvoj teškog oblika bolesti", poručili su iz HZJZ-a.
Broj ožalošćenih na pogrebima ograničen održavanjem razmaka od 1,5 metra
HZJZ je preporučio da se pogrebi održavaju isključivo u krugu obitelji i predstavnika vjerske zajednice. 
"Broj ožalošćenih koji prisustvuju pogrebu, treba se ograničiti na način da se može održavati propisani razmak od najmanje 1,5 metra između pojedinaca", stoji u preporukama.
Dopušta se organiziranje glazbenih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća, a posljednji ispraćaj hrvatskih branitelja održavaju se uz odavanje vojnih počasti uz pridržavanje mjera. 
Osmrtnica ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja pogreba, posljednjeg ispraćaja i polaganju urne, a pogreb ne smiju prisustvovati osobe sa povišenom tjelesnom temperaturom i simptomima akutne respiratorne infekcije. 
HZJZ je propisao i higijenske mjere, koje uključuju osiguravanje dostupnosti tople vode, sapuna i jednokratnih papirnatih ručnika u toaletima, a na ulaze u prostorije sredstva za dezinfekciju ruku. 
Treba osigurati dovoljan vremenski razmak između pogreba kako bi se prostorije očistile i dezinficirale nakon svakog pogreba, treba ih redovno prozračivati,te ako je moguće, osigurati da postoje odvojen ulaz i izlaz kako bi se smanjila mogućnost bliskog kontakta osoba koje ulaze i koje izlaze iz prostorije za ispraćaj. U zatvorenim prostorima preporuča se nošenje maski za lice ili medicinskih maski, a treba izbjegavati izražavanje sućuti uobičajenim kondoliranjem. 
"Dopušten je i dolazak na pogreb osobama koje su u samoizolaciji zbog moguće izloženosti koronavirusu, a propusnicu izdaje županijski stožer civilne zaštite na temelju zahtjeva osobe", stoji u preporukama.
Osobe u samoizolaciji ne smiju dolaziti na pogreb ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili simptome respiratorne bolesti, čak i ako su vrlo blagi, trebaju se pridržavati propisanog razmaka od 1,5 metra od drugih osoba, propisanih općih higijenskih mjera, koristiti vlastiti prijevoz te masku za nos i usta. 
Vjenčanja u krugu obitelji uz mjere socijalne distance
"Vjenčanja se održavaju isključivo u krugu obitelji, svjedoka, predstavnika službene osobe te predstavnika vjerske zajednice, stoji u preporukama HZJZ-a. 
Zbog sprječavanja širenja infekcije broj osoba na vjenčanju ovisi o mogućnosti održavanja razmaka od 1,5 metra među sudionicima. Niti jedan sudionik ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu niti imati simptome akutne respiratorne infekcije.
Treba se pridržavati svih općih i higijenskih mjera, a preporuča se i nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. 
Dječja igrališta i rekreacijski prostori na otvorenom ponovno u funkciji
Dječja igrališta i rekreacijski prostori na otvorenome stavljaju se u funkciju. Stavljaju se na raspolaganje i prateći sadržaji poput klupa za sjedenje na otvorenome. Potrebno je održati fizičke distance od 1,5 metra među osobama, pri  čemu dijete i njegov pratitelj ne moraju održavati fizičku distancu. 
HZJZ ističe da je potrebno podučiti djecu da izbjegavaju grupiranje na jednom mjestu i održavaju fizičku distancu koliko je moguće.
Za vrijeme boravka na dječjim igralištima i tijekom bavljenja rekreativnim sportom na otvorenom preporuča se češće dezinficirati ruke, izbjegavanje dodirivanje lica nečistim rukama te pridržavanje općih i higijenskih mjera.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.