Hrvatski radio

Radio Osijek

HZZO će platiti liječenje Lorene Amidžić

28.11.2017.

13:19

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu odlaska na liječenje u inozemstvo petomjesečne djevojčice Lorene Amidžić na operaciju razdvajanja čeljusti, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje izvijestio je kako je, uz pozitivno rješenje za njezino liječenje, odobren i sanitetski prijevoz s medicinskom pratnjom do klinike u Linzu.

"Isti dan, kada je izdano rješenje, zatražena je faksom od klinike u Linzu potvrda termina za operaciju, te smo dobili povratnu informaciju da prihvaćaju našu tiskanicu i da će dijete biti operirano. Zahtjev za liječenjem rješavan je po hitnom postupku i smatramo da je HZZO učinio sve kako bi djevojčica što je moguće prije otišla na potrebno liječenje. Roditelji su obaviješteni o našem rješenju", kažu u HZZO-u.
Petomjesečna djevojčica prva je beba u Europi rođena sa sraslim čeljustima, zbog čega se nije mogla normalno hraniti, pa će u Linzu biti podvrgnuta operaciji razdvajanja čeljusti. Njezino zdravstveno stanje izazvalo je veliki interes javnosti, te je zahvaljujući velikom odazivu donatora u kratkom vremenu prikupljeno više od 30 000 eura.
Djevojčica bi danas trebala biti primljena u austrijsku bolnicu. Obitelj je podnijela zahtjev HZZO-u za pokrićem troškova liječenja u inozemstvu, no ne čekajući konačnu odluku i sami su krenuli u prikupljanje sredstava za liječenje.Podsjetimo, četveromjesečna Lorena Amidžić iz Črnkovaca prvi je slučaj u Hrvatskoj, ali i Europi, te 25. slučaj zabilježen u svjetskoj medicini s dijagnozom kongenitalna fuzija maksile imandibule desno – signatija. Laički prevedeno, Lorena je dijete rođeno sa sraslim čeljustima i njezine šanse za preživljavanje bez pravodobnog medicinskog zahvata koji bi joj razdvojio gornju i donju čeljust - ravne su nuli! Takva operacija jedino bi se mogla izvesti na jednoj austrijskoj klinici i stoji oko 30.000 eura, a obitelj Amidžić je već poslala zahtjev za podmirivanje troškova HZZO-u.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.