Hrvatski radio

Radio Osijek

I četvrti Technicoolum privukao velik broj posjetitelja

25.11.2022.

21:10

Autor: Radio Osijek

Otvoren 4. Technicoolum

Otvoren 4. Technicoolum

Foto: HRT / Radio Osijek

Na osječkom je Pampasu otvoren 4. Sajam tehničke kulture “Tehnicoolum” i prateći sajam strukovnih zanimanja. Cilj mu je poticati mlade za bavljenje tehničkom kulturom i znanostima iz STEM područja. Za posjetitelje sajam je otvoren do nedjelje, 26. studenoga.

Sajam je otvorio zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin poručivši kako Grad želi razvijati STEM područje, jer je ono najvažnije za razvoj gospodarstva u Osijeku. „Osim ulaganja u infrastrukturu, važno je ulagati u mlade ljude i znanje. Grad to čini na nekoliko načina, a jedan od najboljih je ovaj sajam, jer djecu potiče za STEM područje”, rekao je Vulin te podsjetio kako je krenula izgradnja središnje zgrade osječkog IT parka.

Direktor Osječkog sajma Alen Vukašinović rekao je kako će se održati 40-tak radionica, uz ostalo, iz robotike, dronova, modelarstva, informatike, elektroničkih i digitalnih sklopova te 3D modeliranja i printanja. Radionice su koncipirane tako da traju 15-tak minuta, i sva djeca tijekom dva dana mogu proći sve radionice.

Okupljene je u ime župana Ivana Anušića pozdravila pročelnica za obrazovanje Osječko-baranjske županije Miranda Glavaš Kul istaknuvši kako Županija podržava ovakve manifestacije jer su djeci važan izvor informacija za buduće obrazovanje i zanimanje.

U sklopu osječkog sajma “Tehnicoolum” održat će se sajam strukovnih aktivnosti, namijenjen učenicima završnih razreda srednjih strukovnih škola, koji se obrazuju za elektrotehnička i računalna zanimanja, na kojem će se predstaviti tvrtke i obrazovne ustanove iz toga područja.

Organizator sajma je tvrtka Osječki sajam, a suorganizatori Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Osijek, Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije i Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka, dok su pokrovitelji Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.