Hrvatski radio

Radio Osijek

I dalje neizvjesna sudbina Nexe grupe

17.07.2013.

13:48

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ostao je još samo jedan pokušaj vlasnika Nexe grupe Ivana Ergovića da predloži vjerovnicima kvalitetan program restrukturiranja jedne od najvećih kompanija u našoj zemlji, a ako i taj program bude odbijen slijedi stečaj našeg lidera u proizvodnji građevinskog materijala.

Ergović nam je danas potvrdio kako će sutra predstaviti program restrukturiranja kompanije i njenih dugova, a krajnji je rok za završetak predstečajne nagodbe u prvom tjednu kolovoza. Podsjećamo, već nekoliko mjeseci traje nastojanje vjerovnika da vrate dugove Nexe grupe koji su zbog preinvestiranosti i izrazitog pada proizvodnje u građevinskom sektoru narasli do vrtoglave dvije milijarde kuna. Najveći od 180 vjerovnika su banke i njihovi fondovi, u prvom redu PBZ, Raiffeisen bank i HBOR. Neki su dijelovi Nexe grupe, u kojoj je 20-ak različitih tvrtki, već žrtvovani te su tako prodani pogoni u Srbiji i Bosni i Hercegovini, a koprivnički drvoprerađivač Bilokalnik završio je u stečaju. Vjerovnici se do sada nisu uspjeli dogovoriti o načinu i rokovima vraćanja dugova i to je glavni razlog zbog kojega se odugovlači predstečajni postupak. Do sada nisu pristali na otpis trećine dugova i otplatu do 2020. godine koji je bio predložen, a nisu skloni ni prijedlogu da sadašnji vlasnik Ivan Ergović zadrži 24 posto upravljačkih prava u kompaniji.  

Nexe grupa do sada je uglavnom redovito plaćala poreze i doprinose te plaće radnicima, kojih je više od dvije tisuće.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.