Hrvatski radio

Radio Osijek

I dalje troznamenkasti broj novozaraženih u VSŽ i OBŽ

24.04.2021.

12:28

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: - / -

U slavonskim su županijama evidentirana 373 nova slučaja zaraze koronavirusom. U Vukovarsko-srijemskoj 118 je novozaraženih, Osječko-baranjskoj 107, Brodsko-posavskoj 85, Požeško-slavonskoj 44, u Virovitičko-podravskoj 19. Četiri osobe su preminule.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 410 osoba, od kojih je 118 bilo pozitivno na koronavirus, što je udio od 29 posto. Dvije osobe su preminule, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. 30 novozaraženih je iz Vinkovaca, 18 iz Županje, 12 iz Ivankova, 7 iz Vukovara, po 5 osoba iz Andrijaševaca i Cerne, 4 iz Rokovaca, po 3 osobe iz Šiškovaca i Babine Grede, po 2 iz Bošnjaka, Jarmine, Lipovca, Nuštra, Otoka, Sotina, Starih Jankovaca, Štitara i Vođinaca, te po 1 osoba iz Cerića, Gunje, Borova Sela, Nijemaca, Novih Jankovaca, Ostrova, Podgrađa, Posavskih Podgajaca, Rajevog Sela, Starih Mikanovaca, Strošinaca, Tovarnika i Trpinje. Na bolničkom je liječenju 61 covid pacijent. Među pozitivnima je 14 radnika iz sustava zdravstva (1 liječnik, 8 medicinskih sestara/tehničara i 5 drugih zdravstvenih radnika). U samoizolaciji na području županije je 739 osoba – iz sustava zdravstva 1 liječnik, 2 medicinske sestre/tehničara i 5 drugih zdravstvenih radnika).

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 348 uzoraka od kojih je 107 bilo pozitivno na koronavirus. Preminule su dvije osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 72 i 95 godina, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 42 naselja Osječko-baranjske županije, a najviše (38) novopozitivnih je s područja grada Osijeka, zatim 10 s područja Đakova, devet iz Belog Manastira, sedam iz Čepina, šest iz Našica, po pet iz Belišća, Petrijevaca i Valpova, po dvije osobe su s područja Bilja, Đurđenovca, Gorjana, Šodolovaca i Viškovaca, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Bizovca, Darde, Donjeg Miholjca, Drenja, Erduta, Kneževih Vinograda, Koške, Petlovca, Podgorača, Punitovaca, Satnice Đakovačke i Strizivojne. Na bolničkom je liječenju 131 osoba koja je oboljela od COVID-19, i to 97 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 25 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 34 pacijenta s tim oboljenjem.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.458 osoba. Policijski su službenici proveli 7 provjera osoba u samoizolaciji i utvrdili dva kršenja, u Osijeku i Belom Manastiru. Obavili su i 129 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu nisu utvrdili kršenja propisanih mjera. Imali su također dva postupanja 24. travnja u 1.25 sati i 4.02 sati u dva stana u Osijeku povodom organiziranja privatnih okupljanja koja su protivna odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite o privatnom okupljanju od najviše 10 osoba iz najviše 2 kućanstva. Organizatorima okupljanja uručeni su prekršajni nalozi prema odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata potvrđeno je 85 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Najviše ih je u Slavonskom Brodu (45), slijede Nova Gradiška (7), Rešetari (5), Brodski Stupnik (4), Bukovlje, Klakar i Sibinj (po 3), Bebrina, Garčin, Podcrkavlje i Vrpolje (po 2) te Donji Andrijevci, Okučani, Oprisavci, Oriovac, Sikirevci, Slavonski Šamac i Staro Petrovo Selo (po 1). Hospitalizirano je  77 covid pacijenata (isto kao i prethodni dan) od kojih je desetero na respiratoru (2 osobe više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 957 osoba (40 osoba manje nego prethodni dan). 

Na posljednjem testiranju u Požeško-slavonskoj županiji obrađena su 194 uzorka, od kojih su 44 bila pozitivna na SARS-CoV-2. Na tom je području trenutno aktivno 446 slučajeva zaraze koronavirusom – na bolničkom je liječenju 19 covid pacijenata, dok se 427 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 19 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji je 801 osoba.
"Za vikend pred nama najavljene su krizme i ne bih htio da zbog velikih obiteljskih svečanosti naši sugrađani budu kažnjeni zbog nepoštivanja donesenih mjera te stoga pozivam sve koji imaju slavljenike u svojim obiteljima neka vjerski događaj proslave na način sukladno propisanih mjera u najužem krugu svoje obitelji", apel je koji je jučer na konferenciji za novinare uputio načelnik županijskog stožera i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Novim mjerama u toj je županiji obustavljeno iznajmljivanje društvenih domova za sve vrste privatnih okupljanja.

Devetnaest novopozitivnih, od 84 testiranih bilježi područje Virovitičko-podravske županije u posljednjem 24-satnom razdoblju, izvijestio je Stožer civilne zaštite VPŽ. Najviše ih je s područja Virovitice (7), četvero ih je iz Slatine, po troje iz Pitomače i Suhopolja, te po jedna osoba s područja Gradine i Špišić Bukovice. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 28 COVID-19 pacijenata. Istodobno, u KBC-u Osijek su dvije osobe s područja Virovitičko-podravske županije, obje u Respiracijskom centru

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.