Hrvatski radio

Radio Osijek

I. Matić: "Poduzetnice treba držati kao kap vode na dlanu"

07.12.2017.

14:30

Autor: Sanja Račić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Mogućnosti financiranja za poduzetnice" bila je tema skupa održanog u Poduzetničkom inkubatoru Bios. Poduzetnice i žene koje to namjeravaju biti dobile su informacije o bespovratnim potporama i drugim povoljnim načinima financiranja.

Osnivačica mreže poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria Ivana Matić, koja je organizirala konferenciju, istaknula je kako trideset posto poduzetništva u Hrvatskoj čini žensko poduzetništvo te da se razvojem tržišta očekuje daljnji razvoj i toga poduzetništva i posebnih usluga koje ga prate. "Poduzetnice bi trebalo držati kao kap vode na dlanu. Predane su poslu, manje sklone poslovnom riziku, žele ostvariti bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života i zato sve više rade od kuće. Kućni ured je inkubator ženskog poduzetništva, ali ne i akcelerator. Ženama treba pomoć države, primjerice troškovi čuvanja djece i pomoći u kući trebali bi biti poslovno priznati troškovi," istaknula je Matić.
Na konferenciji u Osijeku poduzetnice i žene koje to namjeravaju biti dobile su informaciju o bespovratnim potporama i drugim  povoljnim načinima financiranja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske banke za obnovu i razvitak te Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije. Član uprave HAMAG-BICRO-a Mario Turalija rekao je kako je poduzetnice važno što više informirati na koji način mogu financirati svoje poslovanje te da slavonsko-baranjske poduzetnice sudjeluju u 12 projekata HAMAG-BICRO-a.
Zahvaljujući bespovratnim sredstvima za samozapošljavanje zaposlile su se i Osječanke Iris Hrvoj te Ana Moržan. Jedna je instruktorica plesa i fitnesa, druga inženjerka građevine koja projektira vodovod i kanalzaciju, a obje kažu kako je važno odvažiti se na posao i imati dobar poslovni plan.  
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.