Hrvatski radio

Radio Osijek

11:59 / 20.01.2017.

Autor: HINA/AB

I Nađ: "Led na Dunavu - pod kontrolom"

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mađarski ledolomci na Dunavu probili su ledeni koridor i usitnjavaju led, tako da vodostaj rijeke opada i nema opasnosti od ledene poplave. Na Dravi nema leda no proglašeno je pripravno stanje obrane od poplava zbog najavljenog vala hladnoće.

Mađarski ledolomac broj 11 u petak ujutro, oko 6 sati, krenuo je iz Vukovara uzvodno prema 10-ak kilometara udaljenoj Daljskoj okuci, istim trasom kojom se od utorka probijao kroz ledostaj nizvodno do Vukovara. Prema riječima voditelja Centra obrane od poplava za područje Dunava i donje Drave Ivice Nađa, mađarski će ledolomac na svom putu dodatno proširivati probijeni ledeni koridor i usitnjavati led kako bi nesmetano otplovio nizvodno Dunavom. Manji mađarski ledolomac broj 6 radi na oko 2 kilometra od Daljske okuke gdje započinje suženje plovnoga puta i gdje je započeo ledostaj.Prema Nađevim riječima Mađarska i Srbija postigle su sporazum temeljem kojega će Mađarska našem istočnom susjedu uputiti dva ledolomca. Njihovim prolaskom kroz Hrvatsku, najvjerojatnije danas, s ledom će se između Daljske okuke i Vukovara boriti četiri ledolomca što će dodatno poboljšati stanje na Dunavu. Na Dravi nema leda no proglašeno je pripravno stanje obrane od poplava zbog najavljenog vala hladnoće, potvrdio je Ivica Nađ.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.