Hrvatski radio

Radio Osijek

I osječki osnovnoškolci postaju "Mali čuvari voda"

06.05.2022.

15:11

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Mali čuvari voda

Mali čuvari voda

Foto: Radio Osijek/KI / HRT

Hrvatske vode su uz potporu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pokrenule 2017. godine pilot projekt "Mali čuvari voda" u sklopu kojega su učenici osječkih osnovnih škola danas preuzeli istraživačko-edukativne komplete.

Očuvanje voda danas postaje prioritetni zadatak svih nas, jer se posljedice klimatskih promjena, brojne krize i sve veći pritisci čovjeka na okoliš, odražavaju i na ciklus vode u prirodi. Kako bi se od malih nogu djecu učilo očuvanju vodnih resursa za budućnost, u sklopu projekta Hrvatskih voda danas je podijeljeno 15 istraživačko-edukativnih kompleta osnovnim školama iz Osijeka. Sastoje se od pokretnog laboratorija za istraživanje voda i tla, te posebno izrađenog Priručnika o vodi s pokusima. Kako je istaknuo generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, učiteljima i učenicima kompleti će pomoći u daljnjem radu i razumijevanju važnosti voda za život: "Nije sve samo u gradnji objekata nego se moramo okrenuti i mladim generacijama što i činimo kroz ovaj projekt. Iz tog smo razloga i osigurali ove komplete. Uz pomoć priručnika na zabavan način će učiti o važnosti očuvanja voda, a ovdje u Osijeku imamo Dravu i Kopački rit koje treba čuvati. Dodajmo i kako je voda u Osijeku iznimno kvalitetna, radi se pročistač u Nemetinu koji će doprinijeti da se taj ciklus zatvori", rekao je Đuroković i istaknuo važnost da se mlade usmjeri i upozna s očuvanjem voda, kao što je i on to bio dok je pohađao Osnovnu školu Ivana Filipovića u Osijeku.


Komplete je uz generalnog direktora Hrvatskih voda uručivao i zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin koji je istaknuo važnost ovoga projekta: "Voda je resurs 21. stoljeća i moramo se prema njoj tako i odnositi. Izuzetno je važno raditi s najmlađima, s osnovnoškolcima, kako bi znali kolika je važnost voda. Želim zahvaliti Hrvatskim vodama na čelu s direktorom Zoranom Đurokovićem koji čine mnogo za ulaganja u Osijek, kao i za partnerski odnos koji imaju Grad i Hrvatske vode", rekao je Vulin.


Predstavnik ravnatelja osnovnih škola, ravnatelj Osnovne škole Jagode Truhelke Franjo Vukelić rekao je kako škole u programima i kurikulima imaju velik broj sadržaja: "Ovaj projekt će dati kvalitetu više, a upućuje sadašnju i nadolazeće generacije da će biti potrebno brinuti se daleko više za vodu nego što smo činili ranije. Djeca su zainteresirana, a Hrvatske vode su u okviru projekta Mali čuvari voda kao pomoć poklonili nešto što će dati dodatnu zanimljivost učenicima za ovu temu", rekao je Vukelić.


Dodajmo kako je priručnik "Mali čuvari voda" dobitnik glavne nagrade Međunarodnog Festivala o zaštiti voda koji je održan prošle godine u Sloveniji, a njime će osječki osnovnoškolci još više naučiti o zaštiti, očuvanju i korištenju voda uz primjenu zabavnog i edukativnog sadržaja, koji će ih potaknuti na terenska istraživanja i praćenje stanja voda, njezinoj ulozi u životnom ciklusu te čovjekovog utjecaja na vode, okoliš i prirodu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.