Hrvatski radio

Radio Osijek

I osječko se Zelenilo priprema za klimatske promjene

11.05.2023.

12:52

Autor: Željka Bačić

Konferencija Green Days u Osijeku

Konferencija Green Days u Osijeku

Foto: Željka Bačić / Radio Osijek

Druga Međunarodna konferencija Green Days, koja se održava u Osijeku, otvara važne i vrlo aktualne teme oko upravljanja javnim zelenim površinama u vrijeme sve većeg utjecaja klimatskih promjena. 

Na dva dana su se okupili predstavnici komunalnih poduzeća, gradova i općina te stručnjaci s područja uređenja zelenih površina s osnovnim ciljem – razmijeniti iskustva i moguća tehnička rješenja u rješavanju problema. Provodi se pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i Hrvatske gospodarske komore, a domaćin i suorganizator je osječki Unikom. Predsjednik Županijske komore Zoran Kovačević podsjeća kako su svjesni izazova koje donose klimatske promjene, suša, dugotrajne vrućine, urbanizacija, izmjena infrastrukture, zbog čega je unutar Udruženja za komunalno gospodarenje osnovana grupacija za održavanje javnih zelenih površina. Sada je u njoj 50-ak tvrtki iz cijele Hrvatske.

Uvijek je bila, a sada je još važnija, javna zelena infrastruktura i uspostava cjelovitog povezanog sustava upravljanja zelenim površinama. Osijek je među vodećima u Hrvatskoj, kako po zbrinjavanju otpadom, tako i po zelenim površinama. Direktor Unikoma Igor Pandžić podsjeća kako ovo komunalno poduzeće brine o 260 hektara zelenih površina, 5.000 m živice i 2.000 cvjetnjaka i svako iskustvo koje steknu na ovoj konferenciji bit će dragocjeno.

Zbog klimatskih promjena treba razmišljati o zelenim točkama u prostoru, o kišnim vrtovima, vertikalnim zidovima i odabiru biljnih vrsta koje se mogu prilagođavati uvjetima. I Osijek razmišlja o tome, rekao je voditelj radova krajobraznog uređenja u Unikomovoj radnoj jedinici Zelenilo Jure Smajić. Osijek ima nekoliko novih nasada trajnica koje mogu podnijeti klimatske promjene, a u pripremi su novi projekti koji će ići putem fondova Europske unije.

Galerija
Konferencija Green Days u Osijeku, Foto: Željka Bačić/Radio Osijek
Konferencija Green Days u Osijeku, Foto: Grad Osijek/-Konferencija Green Days u Osijeku, Foto: Željka Bačić/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.