Hrvatski radio

Radio Osijek

13:14 / 01.09.2015.

Autor: Radio Osijek/HINA

I. Penava: Međunacionalni odnosi u Vukovaru su zategnuti

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunacionalni odnosi u Vukovaru zategnuti su, ili bolje nisu onakvi kakvi su bili prije nametanja problematike dvojezičnih i dvopismenih ploča, ali ti odnosi izgledaju zategnutiji u medijima nego što je to u stvarnome životu u gradu, ocijenio je u utorak vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Na konferenciji za novinare Penava je izjavio kako grad Vukovar nije ni na koji način reagirao na nedavnu pojavu nacionalno uvredljivih grafita na Tržnome centru u središtu grada jednostavno zato što je, nažalost, grad prepun grafita koji vrijeđaju bilo većinski hrvatski narod bilo srpsku nacionalnu manjinu. Gradonačelnik je, upitan za komentar izostanka reakcije grada na nedavno ispisane grafite na Tržnome centru (ubi Srbina, U, kukasti križ) na lokalima građana srpske nacionalnosti, rekao da nije komentirao ni činjenicu da je na fasadi osnovne škole na Sajmištu grafit koji veliča zločinca Ratka Mladića.
"Osuđujem svako vrijeđanje pojedinca ili nacije po bilo kojoj osnovi, istaknuo je je Penava odbivši prozivanje vukovarskog SDP-a, koji je u priopćenju za javnost ocijenio da bi grad trebao ukloniti grafite o svom trošku.
"Grad nije pisao grafite, a niti su ispisani na gradskome vlasništvu, ustvrdio je Penava.
Ocijenio je da su "međunacionalni odnosi u Vukovaru zategnuti, ili bolje nisu onakvi kakvi su bili prije nametanja problematike dvojezičnih i dvopismenih ploča", te smatra "da međunacionalni odnosi izgledaju zategnutiji u medijima nego što je to u stvarnome životu u Vukovaru".
"Odgovornost za narušene međunacionalne odnose snosi onaj tko je problem dvojezičnih i dvopismenih ploča nametnuo, istaknuo je Penava. Smatra da će, nakon žalbe Vijeća srpske nacionalne manjine grada Vukovara na doneseni gradski Statut, Ministarstvo uprave taj gradski dokument poslati na Ustavni sud ukoliko se to ministarstvo bude držalo dosadašnje politike i ne prihvati rješenja Gradskoga vijeća Vukovara. O očekivanjima vezanim za odluku Ustavnog suda nije želio špekulirati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.