Hrvatski radio

Radio Osijek

I proljetne kulture pate zbog nedostatka vode u tlu

13.07.2021.

13:51

Autor: Mirta Milas

Dr. Antun Jambrović, foto: HRT/M.Milas

Dr. Antun Jambrović, foto: HRT/M.Milas

Foto: - / -

Ako kiša padne u idućih 5 do 7 dana sve će biti relativno normalno i kukuruz bi se mogao oporaviti, međutim ima i onih usjeva kojima to neće puno značiti. Situacija je vrlo šarolika, pojasnio je znanstveni savjetnik s osječkog Poljoprivrednog fakulteta Antun Jambrović.

Proljetne kuture "pate" od kroničnog nedostatka vode i ekstremno visokih temperatura. Znanstveni savjetnik s dsječkog Poljoprivrednog instituta Antun Jambrović pojašnjava: "U istom smo loncu - i strnine i okopavine, međutim pokazalo se da je taj nedostatak vode uvijek u lipnju i srpnju kad praktički vegetacija kod strnina završava i podvlači se crta. Tada je zapravo nama "kukuruzarima" najkritičnija faza.  Znači, u fazi cvatnje i oplodnje mi imamo problem s obzirom da nemamo dovoljnu količinu vode. Hvala Bogu, stjecajem okolnosti bilo je kiše za vikend baš na našem lokalitetu u Osijeku. Palo je 18 litara, što u komadu nije palo od nove godine. To je jako spasilo stvar. Ne možete vjerovati da biljke i sva ta vegetacija živi na kredit, čitavo to vrijeme s 2, 3 ili 5 litara - nekako se to zadrži, a biljke se skupe, omotaju i zaštite te čekaju sljedeću kišu. Ne biste vjerovali koliko im je pomoglo tih 18 litara. Sad ponovno grije, no biljke su pametne, one čuvaju tu vlagu koliko mogu i sad se opet nadamo kako će se od petka popodne sniziti temperature, što je već samo po sebi značajno. Još ako padne kiša..." 

Jambrović pojašnjava kako je stanje kukuruza šaroliko te još uvijek ima usjeva koji obećavaju, no nema puno vremena, s obzirom da ta kultura mora prijeći iz vegetativne u generativnu fazu. "Običnim riječima rečeno - kukuruz u sebi ima biološki sat koji je navijen i on skuplja toplinu i ne raste ili raste vrlo malo. Međutim, kad skupi potrebne toplinske jedinice, on se mora reproducirati - mora baciti metlicu i svilu, jer će biti u problemu. Dakle, usjevi su još uvijek u podnošljivom stanju kod većine poljoprivrednika. No koliki će urod na kraju biti, to ne može nitko ozbiljan prognozirati. Puno je tu još čimbenika, no cvatnja i oplodnja su okidači. Padne li kiša, poboljšat će se značajno stanje većine usjeva koji su posijani od sredine  do kraja travnja i na kojima je odrađena odgovarajuća agrotehnika.  Za takav kukuruz još uvijek postoji šansa da da pristojan urod".      

Foto: HRT/M.Milas

Foto: HRT/M.Milas

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.