Šokačka grana utemeljila je manifestaciju "Što su jeli naši stari u korizmi" 2005. godine. Prikaz tradicionalnih posnih jela nije održan posljednje tri godine zbog pandemije koronavirusa, a danas se vratio u punom sjaju.
22.03.2023.
22:40
Autor: Davor Lončarić
Šokačka grana utemeljila je manifestaciju "Što su jeli naši stari u korizmi" 2005. godine. Prikaz tradicionalnih posnih jela nije održan posljednje tri godine zbog pandemije koronavirusa, a danas se vratio u punom sjaju.
Iako je korizma vrijeme posta, pokore i odricanja u tradicionalnoj slavonskoj kuhinji to se gotovo ni ne osjeti. Kako nam je rekla Ana Muhar iz Šokačke grane, jedina je značajka korizmenih jela to što su se pripremala bez mesa i životinjskih masnoća. A slavonske su domaćice prilično maštovite tako da su smislile na stotine ukusnih jela i poslastica uz koje je vrijeme korizme lakše prolazilo. Na stolovima su se tako večeras našle tačke ili taške s pekmezom i mrvicama, knedle sa šljivama, rezanci s makom, kiflice i perece kuhane na pari, razne prove, pite, pijani šaran uz krumpir salatu, pire od bijeloga graha, masnice ili gužvare s makom i orasima te mnoštvo drugih ukusnih specijaliteta.
Ženama iz Udruge Šokačka grana pridružile su se i članice KUD-a Čačinci, KUD-a Tkanica iz Vinkovaca te Udruge Šokadija iz Babine Grede. Sve su četri skupine otpjevale i nekoliko korizmenih pjesama.
Inače, Šokačka je grana do sada izdala i dvije kuharice u kojima su predstavljena tradicionalna jela koja su se pripremala u korizmi u Slavoniji, Baranji i Srijemu.
Dio današnjeg menija predstavljen je u prilogu, prije razgovora s Anom Muhar iz Šokačke grane.
Što su jeli naši stari u korizmi
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora