Hrvatski radio

Radio Osijek

I u korizmi se može dobro jesti

22.03.2023.

22:40

Autor: Davor Lončarić

Što su jeli naši stari u korizmi

Što su jeli naši stari u korizmi

Foto: Davor Lončarić / Radio Osijek

Šokačka grana utemeljila je manifestaciju "Što su jeli naši stari u korizmi" 2005. godine. Prikaz tradicionalnih posnih jela nije održan posljednje tri godine zbog pandemije koronavirusa, a danas se vratio u punom sjaju. 

Iako je korizma vrijeme posta, pokore i odricanja u tradicionalnoj slavonskoj kuhinji to se gotovo ni ne osjeti. Kako nam je rekla Ana Muhar iz Šokačke grane, jedina je značajka korizmenih jela to što su se pripremala bez mesa i životinjskih masnoća. A slavonske su domaćice prilično maštovite tako da su smislile na stotine ukusnih jela i poslastica uz koje je vrijeme korizme lakše prolazilo. Na stolovima su se tako večeras našle tačke ili taške s pekmezom i mrvicama, knedle sa šljivama, rezanci s makom, kiflice i perece kuhane na pari, razne prove, pite, pijani šaran uz krumpir salatu, pire od bijeloga graha, masnice ili gužvare s makom i orasima te mnoštvo drugih ukusnih specijaliteta. 

Galerija
Što su jeli naši stari u korizmi, Foto: Davor Lončarić/Radio Osijek
Što su jeli naši stari u korizmi, Foto: Davor Lončarić/Radio OsijekŠto su jeli naši stari u korizmi, Foto: Davor Lončarić/Radio Osijek

Ženama iz Udruge Šokačka grana pridružile su se i članice KUD-a Čačinci, KUD-a Tkanica iz Vinkovaca te Udruge Šokadija iz Babine Grede. Sve su četri skupine otpjevale i nekoliko korizmenih pjesama. 

Inače, Šokačka je grana do sada izdala i dvije kuharice u kojima su predstavljena tradicionalna jela koja su se pripremala u korizmi u Slavoniji, Baranji i Srijemu. 

Dio današnjeg menija predstavljen je u prilogu, prije razgovora s Anom Muhar iz Šokačke grane.

Što su jeli naši stari u korizmi

Galerija
Glazbeni program na manifestaciji "Što su jeli naši stari u korizmi", Foto: Davor Lončarić/Radio Osijek
Što su jeli naši stari u korizmi, Foto: Davor Lončarić/Radio OsijekŠto su jeli naši stari u korizmi privuklo je brojnu publiku, Foto: Davor Lončarić/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.