Hrvatski radio

Radio Osijek

Identificirano pet osoba nestalih u Domovinskom ratu

19.02.2020.

14:44

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Posmrtni ostaci pronađeni u Marincima

Posmrtni ostaci pronađeni u Marincima

Foto: - / -

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu identificirano je pet osoba sa šireg vukovarskog područja nestalih u Domovinskom ratu te je službeni broj nestalih u ratu sada 1469 osoba .

Analizom je utvrđeno, a kasnije su obitelji potvrdile nalaze, da se radi o braniteljima nestalima 1991. godine na širem vukovarskom području, Željku Manjkasu "Crvenkapi" (1967.), Stjepanu Katiću (1952.), Antunu Petričiću (1968.) i Marku Kneževiću (1969.), koji su pronađeni u masovnoj grobnici u naselju Marinci.
Pronađeni su i ostaci Cvite Mihaljević (1913.), civilne osobe koja je nestala 1991. godine u Vukovaru, koja je ekshumirana u Negoslavcima u pojedinačnoj grobnici.
S obzirom da su obitelji pet nestalih osoba prihvatile nalaze Zavoda, službeni broj nestalih osoba je 1469, broj zahtjeva za traženjem posmrtnih ostataka je 409, čime je ukupan broj neriješenih slučaja 1871. Od toga je 525 osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije.
"Želim poslati poruku svim obiteljima koji traže najmilije, da ćemo neumorno i predano nastaviti aktivnosti usmjerene u pronalasku svih osoba nestalih u Domovinskom ratu", rekao je ministar branitelja Tomo Medved u Zavodu nakon što su obitelji petorice branitelja prihvatile DNK nalaze posmrtnih ostataka. Ministar Medved osvrnuo se i na Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, koji je stupio na snagu u kolovozu prošle godine. "Zakonom postižemo viši stupanj zaštite prava obitelji da znaju istinu o sudbini svojim nestalih članova, i stvara djelotvoran okvir rada te određuje nadležnosti u odnosima sa susjednim državama", ustvrdio je Medved. Predstavio je i podatke i aktivnosti potraga za nestalim osobama u Domovinskom ratu u mandatu aktualne Vlade (listopad 2016. - veljača 2020.). Prema podacima prikupljena su i obrađena saznanja o 194 mogućih lokacija prikrivenih grobnica, provedena su probna iskapanja na 176 lokacija pri čemu su ekshumirani posmrtni ostaci 119 osoba. Organizirano je 26 identifikacija na kojima su završno identificirani posmrtni ostaci 168 osoba te je organizirana pogrebna skrb za 165 identificiranih osoba. 
Ministar Medved bio je u pratnji predsjednika saborskog Odbora za ratne veterane Josipa Đakića, pomoćnika ministra i načelnika Uprave za zatočene i nestale Stjepana Sučića, ravnatelja Zavoda za sudsku medicinu Milovana Kubata i predsjednice Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljane Alvir.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.