Hrvatski radio

Radio Osijek

Idući tjedan izjašnjavanje sindikata o ponudi Vlade

07.10.2022.

13:43

Autor: Hina / Radio Osijek

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preporod"

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preporod"

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Nakon što se Sindikati javnih službi i Vlade jučer u sklopu trećega kruga pregovora nisu uspjeli dogovoriti o povećanju osnovica plaća do kraja ove i za sljedeću godinu, predsjednik školskog sindikata "Preporod" Željko Stipić rekao je kako će se Sindikati idući tjedan izjasniti o Vladinu prijedlogu za povećanje osnovice od četiri posto. Ipak smatra da najvjerojatnije slijedi veliki prosvjed kao uvod u najavu štrajka.

Na konferenciji za novinare Stipić je u Osijeku rekao kako će Sindikat "Preporod", Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, Sindikat hrvatskih učitelja te Sindikat socijalne skrbi 12. i 13. listopada provesti izjašnjavanje članstva, dok će ostali sindikati odluku vjerojatno donijeti na svojim sindikalnim tijelima te o tome izvijestiti javnost: "Ako se članstvo i sindikalna tijela izjasne za prihvaćanje Vladine ponude, u što je teško vjerovati, ići će se prema potpisivanju, a ako se to ne dogodi, tada gotovo sigurno slijedi veliki prosvjed u Zagrebu, kao uvod u najavu štrajka", rekao je Stipić i dodao kako nakon prosvjeda sindikati imaju još samo jednu mogućnost: "To je najava štrajka, s tim da se prije štrajka mora provesti postupak mirenja. Eventualni postupak mirenja imat će isti tijek kao i nekoliko prethodnih, a to je da će se tada uključiti premijer Andrej Plenković, jer je teško vjerovati da će premijer doći pred sindikate s istom ponudom, kao i njegovi činovnici", rekao je Stipić. Podsjetio je kako su sindikati na prvom sastanku predložili trenutačno povećanje osnovice od 15 posto, jer naslijeđena inflacija iz 2021. i inflacija iz 2022. godine kumulativno daju tih 15 posto, ali su tijekom pregovora korigirali svoj zahtjev i zatražili trenutno povećanje osnovice od 8 posto, te pet posto u idućoj godini: "Nitko nikada nije dobio bitku s inflacijom, pa neće ni hrvatski sindikati. S obzirom na to da inflacija samo u jednoj godini iznosi 12,3 posto svjesni smo da vodimo bitku u kojoj je samo pitanje koliko ćemo moći umanjiti štetu i koliko će cijena našega rada biti manja nego prije godinu ili godinu i pol dana", poručio je Stipić.

Željko Stipić - Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preporod"

Željko Stipić

Željko Stipić

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.