Hrvatski radio

Radio Osijek

Idući tjedan online nastava za više razrede osnovnih i sve srednje škole

05.11.2021.

14:00

Autor: Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Foto: - / -

U posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije zabilježena su 343 nova slučaja zaraze koronavirusom od ukupno 676 testiranih osoba. Preminule su 4 osobe iz Belišća, Tenje, Bijelog Brda i Osijeka u dobi od 64, 66, 75 i 83 godine.

Hospitalizirano je 109 osoba od kojih je 17 u respiracijskom centru - rečeno je, među ostalim, na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Načelnik Stožera Mato Lukić najavio je nastavak on-line nastave za više razrede osnovnih i sve srednje škole: "Epidemiološka situacija nije dobra u cijeloj Hrvatskoj, pa tako ni na području naše županije. Stoga smo u koordinaciji sa svim relevantnim osobama i institucijama te na temelju aktualnih pokazatelja donijeli odluku da još idući tjedan produžimo nastavu po modelu C za djecu od petog do osmog razreda osnovnih škola, kao i za učenike svih srednjih škola. Djeca od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu će pohađati po modelu A, odnosno uživo u školi", rekao je načelnik Stožera Mato Lukić i dodao kako će, zbog velikog broja ljudi koja dolaze na testiranja, kroz nekoliko dana ponovno otvoriti drive-in testiranje.

Zamjenik ravnatelja osječkog KBC-a Krunoslav Šego rekao je kako je trenutačno 76 teških bolesnika na liječenju, a uz jučerašnjih 17 bolesnika u Respiracijskom centru je od jutros nova dva pacijenta: "Najveći dio tih bolesnika, 75 do 90 posto, nisu cijepljeni protiv koronavirusa, što potvrđuje da je cijepljenje zaista dobra zaštita. Mi pratimo dinamiku dolaska bolesnika, a veliki broj testiranih i pozitivnih osoba proteklih dana za 10, 14 ili 20 dana odrazit će se na rad KBC-a. Zato smo, osim seta mjera Nacionalnog stožera, apelirali i da se donese odluka o online nastavi za učenike od 5. razreda nadalje, kako bi bolnica dobila na vremenu i uspjela zbrinuti sve bolesnike. KBC Osijek je regionalni centar za bolesnike oboljele od kovida, a naravno mora zbrinjavati i sve druge oboljele. Dinamika povećanja oboljelih je zadnjih dana eksplodirala, a bez prihvata pacijenata u bolnici u Našicama i suradnje s drugim bolnicama u Slavoniji i Baranji situacija bi bila neizdrživa", rekao je Šego i dodao kako je jučer Respiracijski centar KBC-a proširen za još 16 respiratora, a danas će se dodati još 8 jer se u sljedeća dva tjedna očekuje još veći broj oboljelih. U KBC-u Osijek ukupno će biti 87 respiratora na raspolaganju.

Voditelj Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ dr.sc. Tomislav Dijanić rekao je kako se povećava broj cijepljenih, no kako to još uvijek nije dovoljno: "Zanimanje građana za cijepljenje je oko 50 posto viši u odnosu na ranije tjedne. Tijekom tri dana ovoga tjedna, 2., 3. i 4. studenoga ukupno je utrošeno 1358 doza cjepiva od čega je 658 osoba primilo prvu dozu", rekao je Dijanić i pozvao građane da se odazovu i tako zaštite svoje kao i zdravlje drugih ljudi.

"S obzirom na nove mjere koje su donesene na Nacionalnom stožeru i koje stupaju na snagu od ponedjeljka, Sajam antikviteta i autotržnica, koji se održavaju predstojećeg vikenda, održat će se uobičajeno", moglo se doznati na na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

 

Stožer OBŽ

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.