Hrvatski radio

Radio Osijek

Idući tjedan sastanak s Upravom Megglea u Ministarstvu poljoprivrede

17.07.2020.

14:46

Autor: Radio Osijek / KI

Idući tjedan sastanak s Upravom Megglea u Ministarstvu poljoprivrede

Idući tjedan sastanak s Upravom Megglea u Ministarstvu poljoprivrede

Foto: - / -

Njemačka tvrtka Meggle, najavila je preustroj poslovanja u Hrvatskoj te zatvaranje proizvodnje u Osijeku do kraja godine. Zbog toga će otkaz dobiti oko 160 zaposlenika čija se radna mjesta gase, a velike probleme imat će i više od 300 kooperanata s tog područja.

Meggle grupa, tvrtka je sa sjedištem u Njemačkoj, a prema priopćenju koje su poslali za gašenje pogona u Osijeku odlučili su se zbog mnogih kriza koje su negativno utjecale na poslovanje: aflatoksin, Agrokor, koronakriza.

Župan Ivan Anušić odmah je uputio dopis predsjedniku Uprave Meggle grupe Matthiasu Oettelu i zatražio hitan sastanak, ne skrivajući nezadovoljstvo. Tvrdi kako Uprava Megglea Hrvatska ni u jednom trenutku nije upoznala županijsku upravu s eventualnim poteškoćama, a dodatno nezadovoljstvo izazvala je informacija kako se proizvodnja seli u Kragujevac i Bihać što u priopćenju Meggle ne navodi: "Domaća uprava ovdje, koja je izvijestila radnike o toj situaciji nije rekla jednu stvar, a to je da se proizvodnja seli u Bihać i u Kragujevac, znači u Bosnu i Hercegovinu i u Srbiju. Razlog je vrlo jednostavan, a to je jeftiniji način poslovanja i funkcioniranja. Naravno da mi ne možemo govoriti Meggleu gdje će raditi i proizvoditi, no kvaliteta tog proizvoda je bila naglašavana da je to sa slavonskih polja, s baranjskih polja, da je to domaće mlijeko, a u ovom slučaju ćemo morati mijenjati percepciju o Meggleu i na neki način porazgovarati s upravom Megglea na najvišoj razini, s glavnim šefovima, kako i na koji način misle dalje raditi i funkcionirati u Hrvatskoj", rekao je Anušić i dodao kako će napraviti sve kako bi spasili radna mjesta i proizvodnju ove tvrtke u Osijeku: "Uspostavljen je kontakt s Upravom Megglea, s našom ministricom, a nakon povratka iz Bruxellesa, uspostavit će se i kontakt s premijerom Andrejom Plenkovićem, i siguran sam da ćemo do kraja godine, kada je najavljeno zatvaranje tvrtke, naći rješenje i da se to neće dogoditi", poručio je Anušić.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je sastanak s predstavnicima vodećih mliječnih industrija radi osiguravanja kontinuirane proizvodnje mlijeka na mliječnim farmama s kojih Meggle otkupljuje mlijeko. Njih je preko 300 s ukupnom proizvodnjom od oko 26 milijuna kilograma mlijeka što je oko 6 posto sveukupne količine mlijeka koja se na godišnjoj razini isporučuje u hrvatske mljekare: "Mi smo već organizirali razgovore s relevantnim dionicima i sigurno je da će se otkup nastaviti. Ministarstvo poljoprivrede izvršit će sve potrebne aktivnosti i uložiti sve napore u cilju očuvanja proizvodnje mlijeka na farmama kooperanata Meggle. Budu li potrebne i dodatne potpore, a mi smo neka sredstva već ispregovarali, neće biti teško poduprijeti te proizvođače", poručila je ministrica.

Inicijativu ministrice podržao je i suvlasnik tvrtke Landia iz Tordinaca Davor Adžić koja Meggleu isporučuje preko 7.000 litara mlijeka dnevno: "Bilo je priča o tome, ali ništa službeno nisam dobio od Megglea da prekidamo suradnju. S naše farme mliječnih krava svakodnevno se odvozi preko 7.000 litara mlijeka i to one prve, ekstra kvalitete. Samo smo njima predavali mlijeko i svih ovih godina bili smo obostrano zadovoljni suradnjom jer mi smo se trudili isporučivati kvalitetno mlijeko, a oni na vrijeme plaćati. U principu se ne bojimo za plasman mlijeka jer na hrvatskom tržištu mlijeka nedostaje, sirovina će se već riješiti, a najveći će problem biti ti radnici. Osim toga, strategija u mliječnom sektoru je vrlo loša, još od vremena problema s aflatoksinom, uništila se sirovinska baza i problematika je daleko veća", rekao je Adžić i dodao kako nije dovoljno samo gasiti požar vezan uz tvrtku Meggle već je potrebno obnoviti mliječnu proizvodnju jer je samodostatnost proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj pala na oko 40 posto.

Galerija
-, Foto: -/-
img_20200717_121000.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.