Hrvatski radio

Radio Osijek

IK Javor putuje na 10. Smotru izviđača Hrvatske

21.07.2017.

12:27

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izviđači osječkog Javora danas odlaze na 10. Smotru izviđača Hrvatske u Kamanju. Tim ih je povodom primila zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš .

Izviđački klub Javor svoje postojanje i rad temelji na osnovnim načelima skautizma, odnosno izviđaštva, koji kao pokret postoji već punih sto godina. Svoje djelovanje je usmjerio kao prvo na lokalno područje – NAŠ GRAD OSIJEK, a zatim se djelovanje širi prema Osječko baranjskoj županiji, te nadalje na sva područja naše Domovine Hrvatske, kao i izvan granica Lijepe naše. IK Javor je samostalna izviđačka udruga, a svoje djelovanje u izviđačkoj organizaciji temelji na načelu prepoznavanja sličnosti i poštivanja različitosti. To je načelo prepoznatljivo u svakoj pori svjetskog izviđačkog pokreta.
Klub broji osamdeset članova i jedini je ovogodišnji predstavnik Slavonije na smotri na kojoj će sudjelovati tisuću izviđača iz Makedonije i drugih zemalja rekla je  dopredsjednica Izviđačkog kluba Javor Blaženka Hap.
Na Smotru će iz Osijeka krenuti trideset izviđača IK Javor a program je raznolik, istaknula je voditeljica družine Monika Hefer. Osječki će izviđači organizirati kulturno - zabavni program naslovljen Slavonsko veselje.
Bila je ovo prilika za najavu obilježavanja stote obljetnice izviđaštva u Osijeku koje će se održati 2019. godine, a u proslavu će se uključiti i Grad Osijek, istaknula je dogradonačelnica Žana Gamoš.
Cilj jubilarne Smotre je prezentacija izviđačkog pokreta kroz druženje, približavanje, razmjenjivanje izviđačkih iskustava te neformalno obrazovanje djece i mladih. Izviđači napominju da će na Smotri dostojno predstaviti grad Osijek i Slavoniju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.