Hrvatski radio

Radio Osijek

Ilača: 150 godina "srijemskog Lourdesa"

15.08.2015.

00:01

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svetište Gospe na Vodici u Ilači svečano obilježava 150 godina postojanja, a i ove će godine ugostiti tisuće hodočasnika. "Najveće je čudo Gospe Ilačke da vraća mir svakom tko je iznutra spreman primiti tu vrstu blagoslova i hodočasnicima preporučujem da to osvijeste kada pohode naše proštenište", rekao je za program Radio Osijeka upravitelj Svetišta, velečasni Ivan Đakovac.

Župa u Ilači spominje se 1612. godine. Godine 1865. nekoliko stotina metara udaljeno od župne crkve na sred kolnog puta pojavio se izvor vode, koji je zapazio Ilačanin Petar Lazin, a Đuka Ambrušević, koji je stanovao u toj ulici, u snu je vidio Gospu sa bijelom krunom na glavi koja je držala maloga Isusa na lijevoj ruci. Gospa mu je naredila da ogradi pronađeni izvor jer je to njezin izvor pa stoka ne smije tome izvoru prilaziti. On je daskama ogradio mali bunarić kojemu su ljudi dolazili s poštovanjem i prozvali ga zbog čudnovatih ukazanja “Gospina vodica”. Što je Lurd za Francusku to je Ilača za Srijem, kažu pisci o Marijanskim svetištima. Gospa se u Lurdu ukazala 1858. godine gdje je potekao čudotvorni izvor, a isto se događa u Ilači sedam godina kasnije. U Lurdu se događaju ozdravljenja bolesnika, a to se isto događalo i u Ilači o čemu svjedoče iskazi mnogih hodočasnika. Nigdje drugdje gdje su bila Gospina ukazanja, osim u Lurdu i Ilači, nije iz zemlje čudesno provrela voda. Iste godine kada se dogodilo ukazanje, 17. srpnja, postavljen je uz izvor kip Majke Božje, a 1867. Godine započe izgradnja crkve koja je posvećena na Veliku Gospu 1870. godine. Za novu crkvu sliku Gospe Ilačke poklonio je vukovarski lončar Jugurčić , koji je na Gospinom izvoru povratio vid i zdravlje očiju. 
Od samog nastanka ovog svetišta dolazili su hodočasnici iz Srijema i Slavonije. Glavno proštenište je na Veliku Gospu, a hodočašća se održavaju i na druge marijanske blagdane, dok mnogi namjernici dolaze na “Gospinu vodicu” i preko cijele godine. Crkva Gospe Ilačke teško je stradala 1991. godine, ali ljubav prema Gospi Ilačkoj vratila joj je stari sjaj i lijepi bijeli lik Gospe na čudotvornom izvoru. Oko crkve uređen je liturgijski prostor za hodočasnička slavlja, ispovjedaonice, križni put, nadstrešnice za hodočasnike koji provode noć u molitvi, te kuća za svećenike koji su na usluzi hodočasnicima.

 • Uočnica Velike Gospe, petak, 14. kolovoza:
  • prilika za ispovijed od 17 sati
  • u 20 sati središnje euharistijsko slavlje povodom 150. jubilarne godine svetišta (1865. – 2015.) – predvodi nadbiskup i metropolit, mons. Đuro Hranić
  • ophod sa svijećama nakon mise u 20 sati
  • u 23 sata misa.
 • Velika Gospa, subota, 15. kolovoza
  • mise u 7, 9, 10:30 te u 16:30 i 19 sati
  • između misa prilika za ispovijed i prigodnu marijansku pobožnost.

/u izradi članka korišteni materijali Turističke zajednice VSŽ i Đakovačko-osječke nadbiskupije/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.