Hrvatski radio

Radio Osijek

"Ili buđenje ili svi u Dublin?"

23.03.2017.

14:18

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Okruglim stolom u „Ili buđenje ili svi u Dublin", iz Osijeka je poslana poruka da napuštanje Hrvatske i prirodni odljev stanovnika postaju alarmantni, ali da ova zemlja još nije shvatila da nestajemo.

Tko je kriv za ovako stanje i hoće li Hrvatska  shvatiti da  demografska obnova mora biti strateško pitanje? Demograf Stjepan Šterc je ponovio ono na što već dugo upozorava, za 5 do najviše 10 godina  u Hrvatskoj bi se mogli urušiti  sustavi od mirovinskog do zdravstvenog i obrazovnog. Iznio je podatke koji pokazuju, kako je rekao, da je stanje gore od onoga što govori, jer sadašnjim prirodnim odlaskom i iseljavanjem stanovništva Hrvatska može ostati bez milijun stanovnika u jednom desetljeću. U Osijeku je, prema podacima od kraja prošle godine, živjelo oko 95.000 stanovnika- rekao je gradonačelnik Ivan Vrkić dodajući kako ne iznosi mišljenje nego samo podatke, zamjerivši analitičarima koji traže krivce za ovakvo stanje, a ne traže rješenje. Josip Jurčević  je u svom izlaganju dodao kako se uz iseljavanje i izumiranje  događa i nasilna urbanizacija bez sigurnosnih elemenata, jer kada se neki prostor isprazni teško ga je poslije bilo kakvim mjerama ponovno nastaniti. Kaže kako treba širiti optimizam te da je ono što se "konzumira u javnosti velika prijevara". Iz Hrvatske je, upozoreno je, otišlo 500 liječnika, a Županija osječko- baranjska je treća u Hrvatskoj po broju njihovih odlazaka, što dodatno otežava situaciju kada ljudi iz Slavonije odlaze trebuhom za kruhom u zemlje EU. Ravnatelj IEGS-a  Anđelko Milardović svim vladama zamjera za ovakvo stanje, u kojem najproduktivniji odlaze, a ostaju umirovljenici te kako je žalosno da se okruglim stolom mora upozoravati na alarmantno stanje u zemlji. Okrugli stol su organizirali Institut za europske i globalizacisjke studije i Institut za društvena istraživanja "Ivo Pilar".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.