Hrvatski radio

Radio Osijek

Iločki hotel Dunav – šampion ruralnog turizma

01.07.2021.

08:26

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Iločki hotel Dunav – šampion ruralnog turizma

Iločki hotel Dunav – šampion ruralnog turizma

Foto: - / -

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" u Zaprešiću je dodijelila 8. Nagrade "Suncokrete ruralnog turizma Hrvatske" najboljima u ruralnom turizmu iz cijele Hrvatske. Šampionima su proglašeni Hotel Dunav iz Iloka i Sinjska alka, kojima je pripao veliki zlatni suncokret.

Od 125 nominiranih nagrađeno ih je 50 u sedam kategorija, a osim "šampiona" nagrade su se dijelile i za najbolja turistička seljačka gospodarstva, tradicijska (ruralna) domaćinstva, tradicijsku (ruralnu) gastronomiju, vinski turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turističke i projekte/nositelje zaštićenih marketinških oznaka.

Među nagrađenima su Kuća za odmor Kopački rit – Fisherman, restoran Citadela iz Vardarca, u vinskom turizmu Restoran vinarija Josić iz Zmajevca te vinarije Feravino u Feričancima i Vina Papak iz Iloka. Nagrade su dobili i Ranč iz Garčina, Ruralna kuća za odmor Goodlife iz Požege, Slavonski dućan iz Nove Gradiške, Adrenalinski park Duboka Javne ustanove Parka prirode Papuk te projekt Zelene staze Dunava i Drave općine Erdut. Posebno priznanje za očuvane starih zanata dodijeljeno je Majstorskom kovačkom obrtu Vinković iz Đakova, Projekt "Jesen u gradu" Grada Virovitice dobio je posebno priznanje za tradicijsku manifestaciju, a posebno priznanje za promicanje učeničkog zadrugarstva i kreativnost dodijeljeno je Učeničkoj zadruzi Strossmayer Strukovne škole Antuna Horvata Đakovo.
Dodjela nagrada održana je u prostoru zaprešićke Vršilnice, nekadašnjeg objekta za preradu žita, izvorno sačuvanog i pretvorenog u Multimedijski centar u sklopu Novih dvora bana Jelačića. Upravo zbog tog spoja modernog i tradicionalnog, ladanjskog i urbanog, što su i elementi modernog ruralnog turizma, taj je prostor i odabran za dodjelu osmih Suncokreta, koju su podržali ministarstva turizma i sporta te poljoprivrede, HTZ, HGK, Zagrebačka županija i Grad Zaprešić kao i njihove turističke zajednice.
Organizatorica i predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo Dijana Katica naglasila je da su pri obilasku nominiranih za nagradu proteklih mjeseci po cijeloj Hrvatskoj vidjeli mnoge "sjajne priče ruralnog turizma koje kreiraju iznimno hrabri, vrijedni i pozitivni ljudi". Ljudi u ruralnom turizmu, kao i drugi u turizmu, uslijed pandemije i pada putovanja, zatvorenosti ugostiteljskih objekata i drugih mjera, borili su se da prežive i prilagode ponudu i poslovanje novoj situaciji, dodala je. "Stoga ova nagrada nikad nije imala snažnije značenje i zapravo je zaslužuju svi nominirani koje smo obilazili. Ovo nas vrijeme potiče i na održivi razvoj i brže promjene iz masovnog prema individualnom turizmu, a posebno će se cijeniti turistički proizvodi u ruralnim područjima, povratak prirodi i tradiciji, i zato je i uloga turizma u ruralnom području u kontekstu pandemije važnija nego prije", poručila je Dijana Katica.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.