Hrvatski radio

Radio Osijek

Ilok dobio Prvi festival traminca - "Traminac je naš ljubimac"

16.06.2019.

17:07

Autor: Marija Petrinović

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

Regija u kojoj se proizvode najbolji traminci na svijetu, konačno je dobila festival posvećen toj sorti. Prvi Festival traminca u Iloku organizirali su vlasnik osječke vinoteke Vinita Vinko Ručević, pokretač festivala WineOS i novinar Željko Garmaz, autor popularnog serijala knjiga Vinske priče.

Na iločkom festivalu, prvom takve vrste u Hrvatskoj,u Starom podrumu i na Principovcu točilo se više od 70 traminaca iz Hrvatske i svijeta, među njima i vina od 100 bodova u Parkerovu vodiču i dobitnici najviših Decanterovih nagrada. Osim genijalnih iločkih, kutjevačkih i đakovačkih traminaca, na festivalu je svoja vina predstavio alzaški vinar Michel Ginglinger.

Glavni masterclass na kojemu su se najbolji hrvatski traminci uspoređivali s tramincima iz četiri berbe alzaške vinarije domaine Weinbach vodio je Ivan Barbić, jedini Hrvat s titulom Master of Wine, održana su i predavanja o biodinamičkom vinarstvu i tramincima u pjenušcima, a dio predavanja prikazao je i koliko se traminac udomaćio u Sloveniji.
Posebno zanimljivo bit će izlaganje stručnjaka s Instituta za vinarstvo i vinogradarstvo iz Pečuha Lászla Hevéra i Zoltána Győrffa, koji su u Ilok donijeli nekoliko novijih, sve traženijih sorata razvijenih iz traminca. Vinar Slavko Kalazić vertikalnim tastingom svojih traminaca iz berbi 2007. do 2017. pokazao je potencijal Baranje u proizvodnji traminaca. Festival je kulminirao gala-večerom na kojoj je kuhao chef Tom Gretić.
Poseban prostor na Festivalu imaju Iločki podrumi kao šampioni traminaca u Hrvatskoj i jedina vinarija na svijetu koja proizvodi osam različitih vrsta vina od traminca. Većinski vlasnik Iločkih podruma Juraj Mihaljević na izložbi traminca u svečanoj dvorani "Princeps" na vidikovcu Principovac istaknuo je kako se u srijemskom vinogorju na 360 Hu vlasništvu "Iločkih podruma" nalaze najveće površine pod vinogradina u Hrvatskoj
. Nakon uređenja vidikovca, slijedi proširenje smještajnih kapaciteta na lokaciji Starog podruma, rekao je Mihaljević, te najavio nastavak investiranja u infrastrukturu i gradnju hotela s pet zvjezdica. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.