Hrvatski radio

Radio Osijek

Ilok: Projekt "Zaželi" spreman za drugu fazu

26.05.2020.

16:20

Autor: Marija Petrinović

fotografije: HRT/mp

fotografije: HRT/mp

Foto: - / -

Više od 5 i pol milijuna kuna vrijedan europski projekt "Zaželi" u Iloku je donio četrdeset radnih mjesta ženama dobne skupine 50+. Zaposlene na dvije godine, skrbe o dvije stotine osoba starije životne dobi.

Veliki je  interes za uspješan projekt, čiji je nastavak usporila korona-kriza, istaknuto je na završnoj konferenciji u Dvorcu Odescalchi.

"Projekt smo ponovno kandidirali za drugu fazu provedbe, a odgovor očekujemo u kolovozu kako bi korisnici bili uspješno zbrinuti u zimskim mjesecima" - istaknula je gradonačelnica Marina Budimir. Podsjetila je kako je Grad Ilok zaposlenim ženama isplatio božićnice i regres u iznosu od 1250 kuna.

Ukupna ugovorena vrijednost projekta iznosi više od 5,5 milijuna kuna i u cijelosti je financiran iz sredstava Europske unije, odnosno Europskog socijalnog fonda (Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali). Provedba je ugovorena na razdoblje od 30 mjeseci, a zaposleno je 40 teško zapošljivih žena dobne skupine 50+. Prijavljene su na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje koji je uz vukovarski Centar za socijalnu skrb partner na projektu, na razdoblje od 24 mjeseca kako bi pružale pomoć i potporu osobama treće životne dobi u nepovoljnom životnom položaju.

Korisnicima su podijeljeni i besplatni mjesečni paketi higijenskih potrepština za osobnu njegu i za čišćenje u vrijednosti do 200 kuna, što je popravilo njihove skromne kućne budžete, podsjetila je voditeljica projekta Ivana Ramljak. Također, u okviru sredstava odobrenih za provedbu projekta radnicama su kupljeni bicikli radi lakšeg i bržeg odlaska do njihovih korisnika. U sklopu projekta su održane javne tribine, provedeni su partnerski sastanci, podijeljeni promotivni materijali, zaposleni su voditelj projekta i asistent, provedeno je stručno osposobljavanje žena za zanimanje gerontodomaćice, čiji je program verificiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

"Dodatno stručno osposobljavanje omogućit će lakše zapošljavanje žena u budućnosti. S obzirom na nepovoljnu demografsku situaciju i sve veći broj starijih osoba bez bližih članova obitelji – koji bi se brinuli o njima, u proteklih 30 mjeseci pokazao se uistinu veliki interes i potreba za provođenjem ovoga i sličnih projekata" - rekla je Ramljak, dodajući kako se nada da će se projekt ubrzo nastaviti. 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.