Hrvatski radio

Radio Osijek

Ilok: Quo vadis ruralni turizam

11.10.2017.

16:13

Autor: Marija Petrinović/Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na inicijativu i u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo" u Iloku je održan Okrugli stol „Quo vadis ruralni turizam – Zašto treba ostati“. U kontinentalnom turizmu, Hrvatska je, po podacima Glavnog ureda HTZ-a, na 2 posto turističkoga prometa.

U Muzeju grada Iloka u Dvorcu Odescalchi konferenciju „Quo vadis ruralni turizam-zašto je bolje ostati?“ otvorio je ministar turizma Gari Cappelli. Ususret 4. Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu s ciljem razvoja ruralnih krajeva u njoj sudjeluje oko 130 predstavnika - djelatnika ministarstava, turističkih zajednica, komora, institucija, vlasnici hotela i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Organizatori događaja su Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" te HF Eko etno grupa pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatska matica iseljenika, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatske turističke zajednice, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Iloka.

fotografija: Marija Petrinovć

Partneri su Turistička zajednica grada Iloka i Iločki podrumi.

************************************

"Ruralni prostor obuhvaća 92 posto hrvatskog teritorija, a ruralni turizam čini svega dva posto udjela u ukupnom turističkom prometu. Na koji se način približiti zemljama u kojima je taj udio između deset i dvadeset posto, razgovaralo se u Iloku na Okrugom stolu „Quo vadis ruralni turizam“. Više 150 predstavnika ministarstava, lokalnih i područnih samouprava, institucija, turističkih zajednica, vlasnika hotela, turističkih seljačkih gospodarstava, OPG-ova, okupilo se 10. i 11. listopada u Iloku na zanimljivom Okruglom stolu „Quo vadis ruralni turizam – Zašto je bolje ostati“. Čak dvije panel rasprave, prezentacija primjera dobre prakse, razmjena iskustava i poticanje investicija u turizam, obilježile su ovo događanje na kojem su se Vukovarsko-srijemska županija i Ilok još jednom potvrdili kao odlični domaćini", stoji u priopćenju organizatora skupa u Iloku.

„Razvoj ruralnog turizma ima veliku važnost za razvoj turizma kontinenta, odnosno jačanje njegove atraktivnosti tijekom cijele godine. Usko povezan i s ostalim granama turizma kao što su cikloturizam, eko i zeleni turizam, ruralni turizam pridonosi ravnomjernijem turističkom razvoju naše zemlje, pozicionira Hrvatsku kao destinaciju raznolike i bogate turističke ponude te posjetiteljima pruža autentičan doživljaj naše zemlje“, izjavio je Gari Cappelli, ministar turizma na otvorenju Okruglog stola u Muzeju grada Iloka. Dodao je kako žilu kucavicu ruralnog turizma čine seljačka domaćinstva i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja imaju mogućnost kroz turizam plasirati svoje poljoprivredne proizvode i poljoprivredne proizvode iz svog okruženja.

„Upravo zato podržavamo razvoj brojnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja pružaju turističke i ugostiteljske usluge kroz program Konkurentnost turističkog gospodarstva za koji smo samo u ovoj i prethodnoj godini izdvojili 7,1 milijun kuna za sufinanciranje 192 projekata s ciljem obnove, proširenja i uređenja ovih objekata“, istaknuo je ministar.

Kristjan Staničić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice kazao je kako je ruralni turizam u Hrvatskoj prepun izazova i dobrih primjera iz prakse.

„Sinergija privatnog i javnog partnerstva osnovni je preduvjet razvoja ruralnog turizma, a Hrvatska turistička zajednica promovirat će i podržati razvoj ruralnog turizma ciljanom marketinškom digitalnom kampanjom, novom web stranicom koja će objediniti ponudu ruralnog turizma te podrškom kvalitetnih priča i manifestacija na ruralnom prostoru. Osobno bih bio vrlo zadovoljan ako bi se onih dva posto udjela ruralnog turizma ukupnom turističkom prometu, uskoro podiglo na četiri posto.“, kazao je direktor Glavnog ureda HTZ-a.

„Događaji poput ovog okruglog stola trebali bi pomoći u promociji ruralnog prostora te potaknuti stanovnike na realizaciju kreativnih ideja, koje će obogatiti turističku ponudu i generirati zapošljavanje i razvoj gospodarstva. Uz dobru volju i želju, u tome ćemo uspjeti zajedničkim snagama. Ruralni prostor Hrvatske prepun je toplih i emotivnih priča koje vrijedi doživjeti“, istaknula je mr. sc. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Kluba članova Selo“, koja je uz HF Eko Etno Grupu inicijator i organizator ovog dvodnevnog skupa. Okrugli stol svojevrstan je uvod u Kongres ruralnog turizma koji će se u svibnju održati u Supetru na otoku Braču.

Ima li ruralni turizam dovoljno potencijala za generiranje novih radnih mjesta, treba li otići ili ostati u Hrvatskoj, što moramo učiniti da budemo još bolji, kojim putem dalje, jesmo li iskoristili sve potencijale… samo su neka od pitanja koja su se mogla čuti Iloku. Da se isplati vratiti i ostati u Hrvatskoj, zaključili su gotovo svi panelisti, među kojima su bili i povratnici iz inozemstva, investitori u hrvatski turizam.

Okrugli stol organiziran je pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Iloka, Hrvatske matice iseljenika, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Iloka i Iločkih podruma.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.