Hrvatski radio

Radio Osijek

Ilok: Urušilo se 10-ak metara srednjovjekovnih zidina koje su u obnovi

09.03.2023.

15:29

Autor: HRT/Radio Osijek/TM

Urušio se dio zidina u Iloku

Urušio se dio zidina u Iloku

Foto: Izvor: / Screenshot facebook stranice Grada Iloka

Desetak metara srednjovjekovnih zidina u staroj gradskoj jezgri Iloka urušilo se prošle noći pa iz Grada pozivaju građane da se ne približavaju tome dijelu zidina na kojima traje građevinska obnova.

Rekonstrukcija zidina stare gradske jezgre u Iloku dio je projekta Rekonstrukcija zidina, zgrade Žitnice, Podrumareve kuće i franjevačkog samostana u Iloku, vrijednoga više od 67 milijuna kuna od čega 50,4 milijuna nepovratnog novca iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" u financijskom razdoblju od 2014. do 2020.

Iz Gradskog muzeja Iloka novinarima su izrazili žaljenje što se urušio dio zidina, napominjući kako je obnova u ovlasti Grada Iloka te da Muzej nije imao uvid u tijek i planove obnove.

Iz Grada Iloka su izvijestili da im još nisu jasni uzroci zbog kojih se urušio dio zidina na kojima traje obnova, ali to će se uskoro znati jer su stručne službe su na terenu. Građanima je preporučeno da se ne približavaju tome dijelu zidina zbog mogućeg novog urušavanja.

Projektom "Rekonstrukcija zidina, zgrade Žitnice, Podrumareve kuće i franjevačkog samostana u Iloku predviđena je rekonstrukcija srednjovjekovnih gradskih zidina, objekta Podrumareva kuća i zgrade Žitnice u vlasništvu Iločkih podruma te tri krila franjevačkog samostana.

Ilok, arhivska fotografija

Ilok, arhivska fotografija

Foto: Stjepan Spalj / CROPIX

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.