Hrvatski radio

Radio Osijek

Ilok: Znanjem do konkurentnosti na tržištu

16.06.2020.

17:25

Autor: Radio Osijek/ MP

fotografije: HRT/mp

fotografije: HRT/mp

Foto: - / -

U Iloku je u okviru EU projekta „Poticanje prekograničnog poslovnog okruženja kroz razvoj centara poslovnih kompetencija i mreža“, koji se financira iz programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije održana stakeholder radionica na temu mogućnosti centra kompetencija.

Glavni cilj je poticanje održivog gospodarskog razvoja primjenom inovativnih modela i pristupa u jačanju konkurentnosti lokalnih malih i srednjih poduzeća u prekograničnoj suradnji, istaknula je voditeljica projekta u Gradu Iloku Marija Dobošević.  O interakciji turizma, poljoprivrede i znanosti, nakon uvodnog govora gradonačelnice Marine Budimir, izlagali su predstavnici Razvojne agencije TINTL, Fakulteta za agrobiotehničke znanosti iz Osijeka, te malih poduzeća koja su primjeri dobre prakse.

'Niska razina konkurentnosti i općenito nepovoljno poslovno okruženje, u usporedbi sa zemljama EU, predstavlja problem u Hrvatskoj i Srbiji. Nedostatak kvalificiranih radnika i nedostatak relevantnih kompetencija u dizajniranju proizvoda, upravljanju izvozom, financijskom upravljanju i marketingu je problem koji utječe na konkurentnost poduzeća koja izvoze poluproizvode i proizvode s niskom dodanom vrijednošću. Projekt ima za cilj odgovoriti na ovaj izazov poboljšanjem pristupa relevantnim kompetencijama u programskom području kroz poboljšanje infrastrukture i usluga, programe obuke za nezaposlene i tvrtke te uspostavljanje transnacionalnog modela umrežavanja, čime se podižu ukupne razine kompetencija i mogućnosti radne snage i malih i srednjih poduzeća' - navela je voditeljica projekta u Gradu Iloku Marija Dobošević

Sudionike je pozdravila i direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak, istaknuvši kako je uključivanje malih i srednjih poduzeća u turističku ponudu iznimno važna tema za Ilok i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se vlastitim proizvodima - ponajprije vinom, predstavljaju turistima.

Projekt FED CCNET - Fostering of cross-border business environment through development of business competence centres and Networks financiran je iz sredstava EU, 85% iz programa prekogranične suradnje INTERREG IPA CBC Hrvatska – Srbija 2014 – 2020. Ukupna vrijednost cijelog projekta je nešto više od 721 000 EUR. Nositelj projekta je Općina Lovas, a projektni partneri su Grad Ilok i Općina Bač. Upravljačko tijelo projekta je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Projekt traje 24 mjeseca, započeo je 15.7.2019, a završava 14.7.2021.

direktorica Turističke zajednice VSŽ Rujana Bušić Srpak

1606-za osijek-dnevnik-petrinovic

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.