Hrvatski radio

Radio Osijek

Ima li Đuro Đaković perspektivu?

24.10.2019.

11:44

Autor: Ž. Bačić/D.Lončarić

D. Lončarić

D. Lončarić

Foto: - / -

Danas štrajk u 3 tvrtke Đure Đakovića u Slavonskom Brodu. Štrajka 700 radnika kojima nije isplaćena plaća za rujan. Štrajkat će se sve do isplate ili dobivanja čvrstih jamstava da će dobiti svoj novac. Čeka se reakcija države i Vlade.

Štrajkaju radnici Specijalnih vozila, Industrijskih rješenja i grupe Đuro Đaković. Sindikat metalaca o svemu je obavijestio premijera Plenkovića i Vladu, jer smatraju da je tvrtki potreban krizni menadžment. Unatoč ugovorenim poslovima za sljedeće dvije godine, nastavljeno je negativno poslovanje i nije osigurana likvidnost. Sindikalist Antun Štivić kaže: "Iako imamo ugovorene poslove do 2021. godine i iako radnici rade svoj posao, jednostavno zbog financijskih poteškoća nismo u stanju pratiti tu proizvodnju. Zato smo se obratili premijeru i zamolili ga da se uključi, da nađe rješenje". Ivan Barić očekuje od Vlade da se odluči imali li Đuro Đaković prespektivu ili nema te hoće li požuriti i napraviti pomak. "Neka to odrežu odmah, ako ovo potraje, radna snaga će se osuti" - ističe Barić.

Sindikalisti su poručili kako će se sljedeći tjedan radnici Đure Đakovića okupiti ispred Brodsko-posavske županije, a ako se ne riješi problem spremni su i za odlazak na Markov trg. Smatraju kako se ne smije dopustiti uništavanje industrije u Slavoniji i mnogi su odlučni u namjeri da pokrenu radikalne mjere kako bi se ostvarila radnička prava.

Novinarima se obratio i predsjednik Uprave tvrtke Marko Bogdanović rekavši kako je ovaj štrajk normalna reakcija zaposlenika u skladu s Kolektivnim ugovorom. "Intenzivno radimo na osiguranju  plaća za rujan, ali ne mogu ovog časa potvrditi kada će to biti, ali mogu potvrditi da će biti.  Do ovih je problema  došlo zbog poremećaja u proizvodnji vagona, što je uzrokovalo daljnja kašnjenja  u svim ostalim obvezama koje smo morali ispuniti. Trenutačno smo u intenzivnim razgovorima  s novim potencijalnim kreditorima sa ciljem rješenja problema" - izjavio je Bogdanović i dodao kako  ni jedno od društava koja nisu dobila plaću nema blokiran račun. Uprava Đure Đaković Grupe d.d. nije spremna podnijeti ostavke i trenutačno traži nove kreditore kako bi se što prije normaliziralo financiranje poslova, a time i plaća radnicima. 

 

 

Prilog o štrajku u emisiji Dobar dan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.