Hrvatski radio

Radio Osijek

Ima li rješenja za depopulaciju u Slavoniji?

26.10.2022.

15:51

Autor: HRT Radio Osijek

Panel rasprava o depopulaciji

Panel rasprava o depopulaciji

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

U Gopodarskoj zoni u Antunovcu u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska (SSMH) održana je panel rasprava "Depopulacija u Slavoniji": Općina Antunovac kao primjer dobre prakse. Raspravom se želi potaknuti mlade, predstavnike loklalne samouprave i mjerodavne institucije na aktivnosti kako bi se usporio odlazak mladih iz Slavonije, ali i Hrvatske

Hrvatska je u posljednjih deset godina izgubila 10 posto stanovništva i ulazi u red zemalja s najvećom stopom gubitka populacije. Brojni su razlozi smanjenja - od niske stope nataliteta pa do iseljavanja radno sposobnog stanovništva u prvom redu mladih. Svjetski savez mladih Hrvatska provodi projekt Europske unije "Mreža 2050 - Demografija od izazova do odgovora", a dio projekta je i panel rasprava "Depopulacija u Slavoniji" koja je održana u Gospodarskoj zoni u Antunovcu. O problemu depopulacije razgovara se već godinama, tako da je panel rasprava u Antunovcu bila još jedno nastojanje nalaženja novih ideja i potencijalnih rješenja za jedan od gorućih problema našeg društva. "Okupili smo predstavnike znanstvenih institucija i Savjeta mladih kako bismo na primjeru općine Antunovac koja je primjer dobre prakse progovorili o ovom problemu", rekao je voditelj projekta "Mreža 2050 - Demografija, od izazova do odgovora" Ivan Majstorić. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda, a temelji se na međusektorskoj suradnji s ciljem kreiranja smjernica za razvoj javnih politika temeljenih na znanstvenim dokazima. 

U raspravi je sudjelovao i znanstveni suradnik s Instituta za migracije i narodnosti dr.sc.Aleksandar Vukić te istaknuo da je broj odlazaka iz Hrvatske koji je prije nekoliko godina bio alarmantno visok posljednje dvije-tri godine usporio, a dio iseljenih se i vraća. "U Hrvatskoj se sada javlja novi problem koji se ne tiče iseljavanja, nego useljavanje osoba s radnom dozvolom". U prošloj godini, kako je rekao, dozvolu je dobilo 89 tisuća osoba. 

Jedno od temeljnih pitanja je kako zadržati mlade u postojećem okruženju. Prema znanstvenom viđenju za to su potrebna četiri elementa kaže dr.sc.Dražen Živić iz Instituta Ivo Pilar, "stabilno radno mjesto, pravedna naknada za obavljeni rad, pomoć pri rješavanju stambenoga pitanja, te pomoć pri institutcionalnoj skrbi o djeci, tj. dječji vrtići". 

Na kraju i pitanje zašto je Antunovac odrabran kao primjer dobre prakse. Treba napomenuti da je Antunovac jedna od rijetkih općina na istoku Hrvatske koja je posljednjih godina zabilježila gospodarski rast, a broj iseljenih iz općine za nekoliko je postotaka manji od prosjeka toga dijela Hrvatske. "Ovi rezultati nisu došli preko noći. Već 17 godina radimo na poboljšanju životnih i radnih uvjeta našeg stanovništva. Svaka mlada obitelj treba rasterećenje. Dio toga na sebe preuzima i Općina te osigrurava uvjete za sportske aktivnosti, besplatnog školskog obroka, pomoći obiteljima za korištenje vrtića gdje besplatan boravak ima svaka obitelj s troje i više djece, a značajno je i financiranje prijevoznih karata odnosno stipendiranje studija" rekao je načelnik općine Antunovac Davor Tubanjski. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.