Hrvatski radio

Radio Osijek

In memoriam – Marin Janković, veliki promotor Olimpijade starih sportova

12.08.2022.

16:24

Autor: Radio Osijek/TM

Marin Janković

Marin Janković

Foto: Glas Slavonije / -

Jutros je u 78. godini umro Marin Janković, jedan od osnivača, glavnih organizatora i promotora Olimpijade starih sportova u Brođancima. Sućut su obitelji uputili Olimpijski odbor Olimpijade starih sportova Brođanci na čelu s predsjednikom Nikolom Lackovićem te načelnik općine Bizovac Srećko Vuković.

Marin Janković rođen je u Čepinskim Martincima 1944. godine gdje je završio i osnovnu školu. Učiteljsku školu i Pedagošku akademiju završio je u Osijeku. 1964.godine počinje raditi u Osnovnoj školi Brođanci kao nastavnik razredne nastave, gdje neprekidno radio pune 44 godine. 


U rad i organiziranje natjecanja u starim športovima uključuje se od samih početaka. Davne 1973. godine bio je predsjednik Radnog predsjedništva Osnivačke skupštine Olimpijade starih športova Brođanci. Zatim je izabran za prvog tajnika Olimpijade i tu dužnost obnaša  do 1983. godine. 1975. godine bio je inicijator uvođenja natjecanja za mlađe uzraste (pionire), te animira dvadesetak Osnovnih škola za natjecanja u starim športovima te se zalaže za uvođenje starih športova u izvan školske i izvan nastavne aktivnosti u nastavnim programima. Od 1989. do 1992. godine obnašao je dužnost predsjednika Olimpijskog odbora, potom dužnost potpredsjednika, a od 1995. godine preuzima dužnost Predsjednika odbora za Informiranje i propagandu, te uspješno radi na promicanju i podizanju ugleda ove jedinstvene manifestacije u nas. Veliki doprinos je dao u osmišljavanju programa Olimpijade, dovođenju sudionika iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva, obogaćivanju popratnih sadržaja Olimpijade i dolasku počasnih športskih gostiju na Olimpijadu starih športova u Brođance. 


Najveći doprinos dao je na području izdavačke djelatnosti i  na promidžbi Olimpijade starih športova putem raznih medija. 


Autor je desetak Revija, Biltena i prospekata o Olimpijadi, autor je feljtona “Četvrt stoljeća Olimpijade starih športova Brođanci” (Glas Slavonije, 1997.), suradnik časopisa Povijest hrvatskog športa, te Revije Đakovačkih vezova, Zbornika Valpovštine i gotovo svih dječjih listova i nekoliko radijskih postaja. Za svoj svoj višegodišnji rad i uspješno stvaralaštvo na području športa, kulture i očuvanja narodnih običaja Slavonije i Hrvatske, kao i za izdavačke djelatnosti primio je mnogobrojne nagrade i priznanja: Orden zasluga za narod bivše države, Plaketu za športsku rekreaciju, Zlatnu plaketu Zadružnog saveza Hrvatske, priznanje Međunarodnog Olimpijskog odbora Juana Antonija Samarancha, te 1999. godine nagradu Saveza za športsku rekreaciju Hrvatske - medalju “Šport za sve“. Općina Bizovac 2015. dodjeljuje mu nagradu za  iznimno vrijedna postignuća i doprinos u razvoju i promicanju Olimpijade starih športova Brođanci“ te očuvanje hrvatske tradicijske baštine, narodnih običaja i kulture. (Srećko Vuković, načelnik općine Bizovac)

Iz brošure "Olimpijada u Hrvata", objavljenu uz 35. obljetnicu Olimpijade starih sportova u Brođancima

Iz brošure "Olimpijada u Hrvata", objavljenu uz 35. obljetnicu Olimpijade starih sportova u Brođancima

Foto: Marin Janković / .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 h

FEBIRE

FEBIRE