Hrvatski radio

Radio Osijek

In memoriam Slavko Milas

12.10.2021.

10:48

Autor: Amoreta Bajto

Slavko Milas

Slavko Milas

Foto: - / -

Jutros nas je, u osamdesetoj godini života, napustio Slavko Milas, dugogodišnji glavni urednik Radio Osijeka, novinar, sportski i javni djelatnik. Posljednji ispraćaj bit će u četvrtak, 14. listopada, na Aninom groblju, u 12 sati i 40 minuta.

Slavko Milas rođen je 18. lipnja 1942. godine, a zvanje diplomiranog inženjera agronomije stekao je na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku.

Radni je vijek proveo na Hrvatskoj radioteleviziji gdje je radio kao novinar i urednik. Voditelj redakcije informativnog programa Radio Osijeka bio je od 1981. do 1989, godine, a u dva je mandata bio i glavni i odgovorni urednik Radio Osijeka, od 1990. do 2002.godine, te od 2005. do umirovljenja 2007. godine. Prvi je rukovoditelj HRT centra u Osijeku. Svojim je radom i utjecajem oblikovao i povijest Radio Osijeka: među najzaslužnijima je za proširenje programa od lokalnog trosatnog emitiranja do regionalnog dvadesetčetvrerosatnog osamdesetih godina prošlog stoljeća, što je potaknulo kako tehničko opremanje radijskog centra tako i izobrazbu i zapošljavanje ponajboljih novinarskih djelatnika, glazbenih urednika i honorarnih suradnika. Na mjesto glavnog i odgovornog urednika došao je ratnih devedesetih godina i uspješno je odgovorio izazovima vremena. Radio Osijek, koji je tada vodio Slavko Milas, bio je jedna od najznačajnijih informativnih kuća na ovom prostoru u najtežim vremenima Domovinskog rata. Milas je tada radio i kao novinar, na terenu, prvi se javio iz oslobođenih Okučana, sudjelovao je u pokretanju radijskih postaja u Vukovaru, Okučanima, programa Radio Baranje, a pomogao je i nastanku i radu osječke ratne Žute podmornice. Slavko Milas koordinirao je i poslove poratne obnove u ratu oštećene zgrade Radio Osijeka, kao i niz projekata tehničke i kadrovske obnove.

Od 1970. godine uređuje, vodi ili surađuje u jednoj od najdugovječnijih emisija Hrvatskog radija – Emisiji za selo i poljoprivredu. Njegov trag nose i emisije Drugog programa Radio Zagreba/Hrvatskoga radija Zeleni megaherz i Plavi pingvin. U matičnoj je kući vodio dnevne kolažne emisije, posljednjih godina večernji program, a slušatelji ga pamte po prepoznatljivim kritičkim osvrtima i komentarima aktualnih političkih i dnevnih događanja.
Za svoj je rad dobio niz novinarskih priznanja od kojih izdvajamo Zlatno pero HND-a 1985. godine.
Uz urednički i novinarski rad, Slavko Milas je aktivno sudjelovao u gradskim , posebice sportskim projektima. Veliki je dio života proveo na čelu različitih sportskih klubova, rukometnih i odbojkaških, za što je dobio i brojna sportska priznanja i nagrade.

Na Radio Osijeku pamtit ćemo Slavka Milasa kao mentora i učitelja, osobu koja je uvijek znala pomoći i savjetovati, usmjeriti i voditi te bogato životno i profesionalno iskustvo podijeliti s mlađim generacijama. Njegova gotovo četiri radijska desetljeća ostat će upisana u povijest naše kuće koju je unaprjeđivao, mijenjao i obogaćivao novim idejama i projektima i svojom svestranom i bogatom osobnošću.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.