Hrvatski radio

Radio Osijek

Influenca ptica na još 5 gospodarstava kod Vinkovaca

13.02.2017.

12:15

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon prošlotjedne potvrde influence ptica H5N8 u mjestu Mlaka Antinska u blizini Vinkovaca na gospodarstvu koje se bavi uzgojem peradi virus je potvrđen i na pet okolnih gospodarstava na kojima su uzeti brisovi živih životinja. Radi se o ukupno 70-tak kljunova.

Na svih 5 gospodarstava poduzete su propisane mjere suzbijanja virusa. 

Ministarstvo još jednom poziva vlasnike peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera kako bi se spriječio unos uzročnika infekcije u domaće peradi te na poštivanje Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske.

Obveza posjednika životinja (svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje životinja) je prijava sumnje na bolest veterinaru.

Podsjećamo, influenca ptica (ptičja gripa) je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, a nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. S ovim virusom bore se brojne zemlje u okruženju, a za zaustavljanje virusa nema drugog načina osim eutanazije. Više informacija o influenci ptica ovdje: http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=3483.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.