Hrvatski radio

Radio Osijek

Informacije o aktualnom epidemiološkom stanju u Slavoniji

16.07.2020.

12:15

Autor: Radio Osijek/TM

Informacije o aktualnom epidemiološkom stanju u Slavoniji

Informacije o aktualnom epidemiološkom stanju u Slavoniji

Foto: - / -

Iz stožera civilne zaštite s područja slavonskih županija stižu izvješća o epidemiološkom stanju - 8 je novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u Osječko-baranjskoj 6, koliko ih je i u Brodsko-posavskoj te u Virovitičko-podravskoj jedna. U Požeško-slavonskoj županiji nema novih slučajeva.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata osam je novih osoba pozitivnih na koronavirus - po dvije su iz Starih Mikanovaca, Ivankova i Vinkovaca, te po jedna iz Tovarnika i Posavskih Podgajaca. Dvije osobe su zbog COVID-a19 hospitalizirane, 90 je na kućnom liječenju, među kojima je i petero zdravstvena radnika (1 liječnik i 4 medicinske sestre/tehničara). Od početka epidemije 52 osobe su izliječene. U protekla 24 sata testirano je 123 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3709.
U samoizolaciji na području županije nalazi se 485 osoba. Iz sustava zdravstva u samoizolaciji je 37 radnika (6 liječnika, 24 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 6 nezdravstvenih radnika).
Od ukupno 240 uzoraka analizirnih u posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije šest je bilo pozitivno na koronavirus, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Tri novooboljele osobe su s područja Osijeka, dvije iz Đakova i jedna iz Našica. U KBC-u Osijek hospitalizirano je 26 oboljelih, jedan više nego jučer, od kojih su četiri pacijenta na respiratoru. 
U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije šest je novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2. "Četiri osobe su kontakti već ranije potvrđenih pozitivnih osoba, a za dvije je osobe u tijeku epidemiološka obrada odnosno utvrđivanje njihovih kontakata", priopćeno je iz Stožera civilne zaštite te županije. Hospitalizirane su ukupno četiri osobe od kojih je jedna na respiratoru. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 136, dok je broj aktivnih slučajeva 79. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 448 osoba (15 manje u odnosu na prethodni dan) od kojih je 18 zdravstvenih djelatnika.
Danas je održana i redovna sjednica županijskog Stožera CZ na kojoj je analizirana trenutna epidemiološka situacija na području Brodsko-posavske županije. Od početka srpnja na području Brodsko-posavske županije evidentirane su ukupno 83 pozitivne osobe (prosječno 5 dnevno). Stoga Stožer CZ Brodsko-posavske županije poziva sve građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. "Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana", poručuju sa stožera.
Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata jedna je novooboljela osoba, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite. Riječ je o ženi srednje životne dobi sa slabije izraženim simptomima COVID-a19, koja se zarazila na maturalnoj zabavi. Trenutno je u kućnoj izolaciji, a njezini kontakti su stavljeni u samoizolaciju i bit će testirani. U posljednja 24 sata testirano je 48 osoba, čime je broj testiranih na području Virovitičko-podravske županije od početka epidemije narastao na 1.728. Od početka pandemije COVID-a19 na području Virovitičko-podravske županije 23 osobe su zaražene koronavirusom. Trenutno je aktivno deset slučajeva, desetero zaraženih se oporavilo, a jedan muškarac je preminuo.
U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 73 aktivna slučaja zaraze koronavirusom. Dvije su osobe hospitalizirane dok se ostali nalaze na kućnom liječenju. Na posljednjem testiranju obrađeno je 67 uzoraka, ni jedan nije bio pozitivan. Od izbijanja epidemije testirana su 2884 uzorka. U samoizolaciji se nalazi 288 osoba, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite te županije. 
Neslužbeno se doznaje da je među jučerašnjih osam pozitivnih testova na koronavirus iz Požeško-slavonske županije i osoba koja je zbog prekršajnog postupka privedena u istražni zatvor Kaznionice u Požegi. "Pritvorenik je testiran na koronavirus po dolasku u Istražni zatvor, bio je negativan, ali nakon nekoliko dana je prema pokazanim simptomima na koronavirus ponovno testiran i bio je pozitivan. S njim je u kontaktu bilo desetak pravosudnih policijaca koji su za sada negativni na koronavirus, ali su poslani u samoizolaciju i nakon ponovnog testiranja, ako budu negativni, vratit će se svome svakodnevnom poslu", piše 034portal.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.