Hrvatski radio

Radio Osijek

Informativinim letcima u borbi protiv klimatskih promjena

26.01.2023.

14:42

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Informativinim letcima u borbi protiv klimatskih promjena

Informativinim letcima u borbi protiv klimatskih promjena

Foto: Novosti.hr / -

Na kućne adrese Vinkovčana do kraja tjedna bit će dostavljen letak s peludnim kalendarom za područje grada te informativni letak s uputama za sprječavanje požara u sezoni grijanja, najavile su gradske vlasti.

U Gradu su letke dostupne svim građanima izradili kako bi smanjili broj opasnih situacija za stanovništvo te radi očuvanja zdravlja i što uspješnije borbe protiv klimatskih promjena, koja zahtijeva sustavan rad na poboljšanju kvalitete zraka i okoliša.

Peludni kalendar izrađen je u skladu s aerobiološkim mjerenjem koje je gradski Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša provodio od 2018. do 2022. godine, a koji će uz objašnjenja sadržavati i fotografije i opis alergenog bilja na gradskom području, objašnjavaju iz Grada Vinkovaca, dodajući kako je na kalendaru posebno istaknut pelud, koji se prenosi vjetrom, a najčešći je uzročnik alergija.

Kada je riječ o letku s uputama za sprječavanje požara, navodi se kako je po podatcima vinkovačke Javne vatrogasne postrojbe, u tom gradu i okolnim općinama koje pokriva ta postrojba, prošle godine bilo stotinjak požara od kojih 30 na građevinama.


Informativinim letcima u borbi protiv klimatskih promjena

Informativinim letcima u borbi protiv klimatskih promjena

Foto: Novosti.hr / -

Također, mjerenja Grada Vinkovaca pokazala su kako na području grada na godišnju emisiju nezdravih čestica najviše utječu kućna ložišta koja se koriste drvima za ogrjev, a velik je problem spaljivanje nedopuštenih tvari u pećima, kao što su iverica, plastificirani papir, plastika i slične tvari koje proizvode velike količine emisija štetnih za okoliš i zdravlje ljudi.

Letkom koji će stići na adrese građana upravo se nastoji skrenuti pažnja na pravilno loženje vatre u peći na drva, jer nakon provedenih mjerenja razine onečišćenosti zraka, napominje pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Davor Mecanović, ustanovljeno je kako su rezultati ukazali na čestu pojavu visokog onečišćenja zraka česticama PM2,5 i PM10 tijekom sezone grijanja.

„Radi se o lebdećim česticama koje zbog svoje veličine mogu prodrijeti u čovjekov respiratorni sustav te predstavljaju opasnost za zdravlje. Iz tog razloga nastojimo objasniti postupak pravilnog loženja vatre u pećima na drva kako bi loženje postalo što prihvatljivije za okoliš. Veliki problem čini spaljivanje nedopuštenih tvari u pećima, kao što su iverica, plastificirani papir, plastika i slične tvari koje proizvode velike količine emisija štetnih za okoliš i zdravlje ljudi. Temelj ekološki i ekonomski prihvatljivog loženja je suho drvo te potpala s vrha, čime možemo značajno smanjiti štetne emisije plinova, bolje iskoristiti toplinsku energiju iz drva te povećati trajnost svog ložišta, a u konačnici ćemo dobiti čišći zrak i okoliš“, objašnjava Mecanović.

Budući da je loženje čest izvor požara, u letku su navedene i upute za sprječavanje požara u sezoni grijanja te upute u slučaju požara dimnjaka. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.