Hrvatski radio

Radio Osijek

Inicijativa "67 je previše" na referendum pozvala i u Osijeku

28.03.2019.

14:39

Autor: Neven Knežević

foto: hrt.hr

foto: hrt.hr

Foto: - / -

Koordinacija hrvatskih sindikata i u Osijeku je predstvila svoju inicijativu "67 je previše" kojom želi vratiti dob za odlazak u starosnu mirovinu sa 67 na prijašnjih 65 godina života. "Ovo je reakcija na novi Zakon o mirovinskom osiguranju, rekli su sindikalisti

Predstavnici nekoliko sindikata i u Osijeku su se sastali sa svojim sindikalnim povjerenicima iz Osječko baranjske i Vukovarsko srijemske županije kako bi dogovorili aktivnosti oko animiranja građana i provedbe prikupljanje potpisa za referendum koji bi se trebao održati od 27. travnja do 11. svibnja. "Želimo referendumom ispraviti zadnju nepravdu u nizu i vratiti Zakon tamo gdje je bio 31. prosinca 2018. godine i onda vidjeti kakav bi to u budućnosti mogao biti mirovinski sustav zaista održiv", rekao je čelnik Saveza samostalnih sindikata Mladen Novosel. Pozvao je građane i napomenuo da očekuje između 600 i 700 tisuća potpisa kako bi na taj način uvjerili Vladu i Ustavni sud da to ne mogu negirati. Referendumska pitanja odnosila bi se na stjecanje prava na starosnu mirovinu umjesto sadašnjih 67 na 65 godina života, prijevremenu mirovinu umjesto 62 na 60 godina, stjecanje starosne mirovine za one koji su rano ušli u svijet rada sa 41 godinom radnog staža i 60 godina života, smanjenje postotka penalizacije s 0,3 na 0,2 posto što u konačnici znači umanjenje od 12, a ne 18 posto, te produljenje prijelaznog razdoblja za izjednačavanje žena i muškaraca u pogledu uvjeta za stjecanje prava na starosnu mirovinu i prijevremenu starosnu mirovinu. 

"Hrvatska nema nikakvih mogusćnosti za produljenje radnoga vijeka, jer Hrvati žive prosječno kraće od prosjeka Europske unije", rekao je Krešimir Sever iz Saveza samostalnih sindikata. Osim toga, napominje Sever, "svjedoci smo poslodavaca u privatnom sektoru rješavanja starijih radnika, tako da podatak od prije nekoliko godina govori da je kod privatnih poslodavaca bilo zaposleno samo 18 posto radnika starijih od 55 godina". Predstavnici sindikata pozvali su građane da daju potporu ne samo potpisom "već i željom da država konačno uvaži njihov glas, jer građani to zaslužuju".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.