Hrvatski radio

Radio Osijek

Projektom Inklutour doprinijet će se zapošljavanju 110 osoba s invaliditetom

14.07.2022.

13:24

Autor: HRT Radio Osijek/priopćenje

Inklutour

Inklutour

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

U Osijeku je predstavljen “Inklutour”, novi projekt čiji je nositelj Pučko otvoreno učilište Osijek dok su projektni partneri Ugostiteljsko-turistička škola i turistička agencija “Ora-tours” iz Osijeka te Inkluzivna kuća “Zvono” iz Belišća. Do kraja 2023. godine provodit će projektne aktivnosti koje će ranjivim skupinama pomoći u zapošljavanju u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Cilj ovog projekta je povećati zapošljivost i integraciju 110 osoba s invaliditetom na području Osijeka u sektoru turizma i ugostiteljstva i to kroz dva nova obrazovna programa: za Koordinatora/icu turističkih sadržaja za osobe s invaliditetom i Koordinatora/icu slobodnih aktivnosti turista za osobe s invaliditetom. Uz teorijski dio, polaznici ovih programa imat će priliku proći i praktični dio na lokalitetima prilagođenima upravo za njih. Uz to, provodit će se i edukacije za stručnjake, predavače i mentore, ali i za poslodavce u turističkom sektoru za rad s osobama s invaliditetom kako bi se svi članovi društva mogli zajedno uključiti u integraciju ranjivih skupina na tržište rada.

“Iznimno sam sretan što ćemo, zajedno s projektnim partnerima, imati priliku raditi na ovakvom projektu te graditi bolje i inkluzivnije društvo u gradu Osijeku. Pučko otvoreno učilište, kao ustanova čiji je osnivač grad Osijek, dobila je veliku podršku grada u provođenju ovog projekta, kao i do sada te najvećim uspjehom projekta samtram to što će obrazovni programi biti poptuno besplatni i dostupni zainteresiranim osobama s invaliditetom.”, rekao je Marin Seleš, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Osijek.

Kroz projekt će biti izvršene i prostorne izmjene na Pučkom otvorenom učilištu Osijek i to ugradnjom rampe za osobe s invaliditetom te će se provesti i prilagodba sadržaja na senzornom izletištu kod projektnog partnera, Inkluzivne kuće “Zvono” kako bi se polaznici programa mogli lakše kretati i osjećati sigurnije.„Osobito mi je zadovoljstvo sudjelovati na početnoj konferenciji ovoga hvalevrijednog projekta Pučkog otvorenog učilišta Osijek i njegovih partnera. Svjesni smo svih poteškoća s kojima se osobe s invaliditetom susreću na tržištu rada, a upravo projekti poput ovoga povećat će mogućnosti njihova zapošljavanja. Uz pomoć bespovratnih sredstava najvećim dijelom iz Europskog socijalnog fonda, te državnoga proračuna, 110 osoba s invaliditetom integrirat će se na tržište rada u sektoru turizma i ugostiteljstva. Grad Osijek sustavno radi na stvaranju okruženja u kojemu će osobama s invaliditetom javni prostori i javne usluge biti u najvećoj mogućoj mjeri dostupne. U gradskom proračunu osigurali smo 500 tisuća kuna za besplatan prijevoz osoba s invaliditetom specijalnim kombi-vozilom. Također sve slijepe, slabovidne i gluhe osobe imaju besplatan gradski prijevoz. Trudimo se da osiguramo pristup osobama s invaliditetom u svim gradskim ustanovama. Također, i novi bazeni na Copacabani, koje ćemo otvoriti narednih dana, bit će prilagođeni osobama s invaliditetom.", istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić, te čestitao svim sudionicima projekta „Inklutour".


Inklutour

Inklutour

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

Kako bi se pomoglo osobama s invaliditetom da se što uspješnije integriraju na tržište rada, tijekom provođenja projekta bit će im omogućena kontinuirana podrška psihologa, ali i individualizirani plan profesionalnog usmjeravanja, dok će po završetku programa biti izrađena i mobilna aplikacija “Digitalni bar-code itinerer” koja će biti prilagođena za korištenje osobama s invaliditetom, a koja će im olakšati rad u budućem poslu.

“Inklutour je hvalevrijedan projekt koji će zasigurno pomoći osobama s invaliditetom na području Osijeka, osobito mladim ljudima da se osjećaju motiviranije i ravnopravnije za izlazak na tržište rada. Ured pravobraniteljice često zaprima poruke osoba s invaliditetom koji imaju želju i volju za radom, no nažalost nisu prepoznati na tržištu rad i sigurni smo da će, ovim projektom, situacija za ranjive skupine ići na bolje.”, zaključio je Mario Burek, savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom iz Područnog ureda Osijek.

“Inklutour” započeo je 11. ožujka 2022. i provodit će se sve do 11. studenog 2023. godine. Financiran je 85% iz Europskog socijalnog fonda i 15% iz Državnog proračuna. Zabilježili smo što su rekli ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Marin Seleš, savjetnik pravobraniteljice mario Burek, gradonačelnik Ivan radić, predsjednica Zvona Mira Anić i Lea Buljević iz Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole.

Inklutour

Inklutour

Inklutour

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.