Hrvatski radio

Radio Osijek

Integracija učenika s teškoćama u razvoju u sustav obrazovanja

29.09.2022.

15:26

Autor: Radio Osijek/TM

Konferencija za novinare - Integracija učenika s teškoćama u razvoju u sustav obrazovanja

Konferencija za novinare - Integracija učenika s teškoćama u razvoju u sustav obrazovanja

Foto: VSŽ / -

Vukovarsko-srijemska županija i ove školske godine nastavlja sa dobrom praksom provođenja projekta „Socijalna kohezija i jednake mogućnosti : integracija učenika s teškoćama u razvoju u sustav obrazovanja“, kojim će se u školskoj godini 2022./2023. osigurati pružanje podrške u nastavi za 79 učenika s teškoćama, te Ugovorom o radu zaposliti 63 pomoćnika u nastavi i 3 stručno komunikacijska posrednika.

Riječ je projektu vrijednom gotovo tri milijuna kuna, a županija ga provodi u suradnji s europskim Socijalnim fondom. „Ove će godine pomoć biti osigurana za 79 učenika, što je porast u odnosu na prošlu godinu kada je pomoć osigurana za 59 učenika”, podatak je koji iznosi vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić. „Kada je riječ o pomoćnicima u nastavi posla je sve više i izuzetno mi je drago da smo i ove godine prošli na natječaju za ovaj projekt jer će on za ovu školsku godinu osigurati pomoć i djeci i roditeljima. Posao je osiguran za 63 pomoćnika u nastavi”, istaknuo je Dekanić.

Projekt traje jednu školsku godinu, ali župan se nada kako će se nastaviti i sljedeće godine.

U postupku dodjele bespovratnih sredstava projektni prijedlog pete faze za osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama uspješno je prošao fazu procjene kvalitete. Drugim riječima, Vukovarsko-srijemska županija može očekivati gotovo tri milijuna kuna, što je maksimalno traženi iznos i gotovo ukupna vrijednost projekta.

Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna RH ( 15%) i iz Europskog socijalnog fonda ( 85%). Vukovarsko-srijemska županija, kao prijavitelj i nositelj projekta, projekt sufinancira sa 5 % u iznosu od nešto manje od 150 tisuća kuna.

„Vukovarsko-srijemska županija kao prijavitelj, nositelj projekta, te osnivač 31 osnovnih i srednjih škola kao partnera na projektu s područja Vukovarsko-srijemske županije, i ove će školske godine nastaviti osiguravati kvalitetu usluge pomoćnika u nastavi kroz međusobnu suradnju, koordinaciju, edukaciju pomoćnika u nastavi, podizanju svijesti o potrebama ciljne skupine i sudjelovanjem u inkluzivnom sustavu obrazovanja, i prije svega nastaviti razvijati prihvaćanje različitosti i toleranciju”, priopćeno je iz županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.