Hrvatski radio

Radio Osijek

Investicija u Vukovaru od 25 milijuna eura

07.12.2016.

17:09

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kroz ulaganje u tehnologiju, edukaciju i primjenu načela kružne ekonomije, Florian Hrvatska najavljuje otvaranje novih radnih mjesta i značajno povećanje stupnja dovršenosti drvne sirovine u Hrvatskoj.

Jedan od najvećih inozemnih investitora u domaći drvni sektor, Florian Hrvatska, 2016. godinu završava dvjema velikim investicijama i preuzimanjem većinskog paketa u respektabilnoj tvrtki DIN Novoselec te planovima za projekt vrijedan 25 milijuna eura u Gospodarskoj zoni grada Vukovara. Grupacija time nastavlja s novom fazom razvoja domaće drvne industrije, zasnovanom na maksimiziranju potencijala domaće sirovine kroz finalnu proizvodnju koju provodi u vlastitim proizvodnim tvrtkama u Hrvatskoj, u cijelosti baziranu na implementaciji načela kružne ekonomije.

Ostvaren je i partnerski odnos s investitorima u najveće kogeneracijsko postrojenje na drvnu biomasu u Babinoj Gredi s kojima Florian Hrvatska gradi nove sušarske kapacitete vrijedne 6 milijuna eura čime će se osigurati značajni benefiti za oba partnera, a po načelima kružne ekonomije. Kogeneracijsko postrojenje osigurat će propisanu učinkovitost od preko 50 posto kroz iskorištenje toplinske energije kao osnovnog energenta u sušarske kapacitete, a Florian Hrvatska kroz instalaciju novih sušarskih kapaciteta od 5.300 m3 osigurat će godišnju preradu preko 33.000 m3 suhe drvne građe pripremljene za finalnu preradu u proizvodnim pogonima u Hrvatskoj. Vrijedi istaknuti budući veliki doprinos ove investicije ekološkim zahtjevima i izniman pozitivni utjecaj na lokalnu zajednicu.

Nastavak investicijskog ciklusa u idućoj godini biti će usmjeren na veliki projekt, izgradnju kompleksa za proizvodnju vrhunskog parketa i ploča od masivnog drveta te kogeneracijsko postrojenje u Gospodarskoj zoni grada Vukovara. Riječ je o investiciji vrijednoj čak 25 milijuna eura, kojom se može osigurati oko 500 novih radnih mjesta, za koji predispozicije već postoje, a očekuje se  potpora Vlade RH i Hrvatskih šuma u osiguravanju potrebnih kvota drvne sirovine.

Prema riječima Elvia Floriana, predsjednika uprave Florian Hrvatska, najavljene investicije su dodatna potvrda da je Florian Hrvatska jedna od najvećih grupacija i najznačajnijih ulagača u hrvatski drvni sektor. „Na projekt u Vukovaru osobito smo ponosni jer je riječ o održivom, okolišno poželjnom i višestruko korisnom projektu, koji će u cijelosti biti izgrađen sukladno načelima kružne ekonomije. Uvjereni smo u uspjeh investicije, jer se  radi o vrhunskim finalnim proizvodima za koje Florian Hrvatska ima osiguran plasman cjelokupnog asortimana na najbolja zapadna tržišta, te trenutno u programu proizvodnje višeslojnih parketa ostvaruje respektabilne poslovne rezultate. Izgradnjom proizvodnog kompleksa i povećanjem proizvodnih kapaciteta u finalnoj preradi stvaraju se preduvjeti za otvaranje minimalno 500 radnih mjesta za Vukovarce, a uz daljnje reinvestiranje dobiti u proširenje proizvodnih kapaciteta, stvorit će se daljnja perspektivu povećanja broja zaposlenika, ali i razvoja domaće drvne industrije u smjeru finalnih proizvoda. Vjerujemo da će izvozna strategija grupacije osigurat razvoj Luke Vukovar i cjelokupnog uslužnog sektora, a nastavak investicija omogućiti daljnji oporavak gospodarskog stanja Herojskog grada koji mu je toliko potreban. Uzdamo se, stoga, da će Vlada RH i nadležna ministarstva prepoznati važnost ove investicije, ne samo za lokalnu zajednicu već za hrvatsku drvnu industriju u cjelini“, ističe Florian.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.