Hrvatski radio

Radio Osijek

"Iskustva u provedbi EU projekata - možemo li bolje?"

27.11.2015.

14:52

Autor: Radio Osijek - Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kašnjenje natječaja, sporost birokracije, nedostatak komunikacije između korisnika i ministarstava te neizvjesnost oko povlačenja sredstava, neki su od najčešćih problema korisnika sredstava europskih fondova, istaknuto je na 9. Međunarodnoj konferenciji o poduzetništvu u Osijeku.

Konferenciju pod nazivom "Iskustva u provedbi EU projekata - možemo li bolje?" organizirali su Poduzetnički inkubator Bios i Centar za poduzetništvo.
Direktor Biosa Jean-Pierre Maričić upozorava kako su vremenski razmaci među pojedinim natječajima predugi, a postojao je i dosta velik vremenski razmak od trenutka prestanka korištenja predpristupnih, do početka korištenja strukturnih europskih fondova. Čak i sada, kada traje financijsko razdoblje od 2014 do 2020. godine, imamo situaciju u kojoj ima zainteresiranih korisnika i spremnih projekata, ali nema natječaja, a nasuprot tome, iz određenih institucija stižu izjave da korisnici nisu spremni za ovako velika sredstva, ističe Maričić.
Voditeljica Centra za poduzeništvo Darija Krstić očekuje da će više natječaja biti raspisano iduće godine, posebice iz Europskog socijalnog fonda, a direktor Regionalne Razvojne agencije Slavonije i Baranje Stjepan Ribić upozorava da je aktualno financijsko razdoblje EU započelo 2014. godine, a još uvijek nisu izrađeni svi potrebni pravilnici i otvoreni natječaji.
Iako godišnje EU-u plaćamo članarinu od 500 milijuna eura sredstva fondova su nam blokirana, jer nadležna Ministarstva i državne agencije nisu pripremili cjelovitu dokumentaciju kako bi se mogli objaviti natječaji i prijaviti projekti, tvrdi Ribić.
Pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Dijana Bezjak kaže pak kako je Ministarstvo do sada raspisalo četiri natječaja, u vrijednosti od oko 200 milijuna eura, a prvi ugovori se provode.
"Razumijemo da je poduzetnicima teško, jer oni nisu javna tijela, nemaju iskustva s javnom nabavom i misle da će projekte riješiti brže od države koju smatraju sporom, ali onda shvate da im treba godinu do godinu i pol dana za realizaciju projekta", ističe Bezjak.
Ocjenjuje kako se ne radi o sporosti države već proceduri pri izradi projekata koja se mora poštovati kako bi se opravdalo transparentno korištenje javnog novca EU-ovih poreznih obveznika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.