Hrvatski radio

Radio Osijek

Isplata predujma poljoprivrednicima

02.11.2015.

11:37

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je s isplatom 750 milijuna kuna predujma za izravnu potporu poljoprivrednicima za proizvodnu 2015. godinu. .

Riječ je o isplati 50% EU dijela potpore, a ona se odnosi na potporu po površini (osnovno i zeleno plaćanje, preraspodijeljeno plaćanje te plaćanje za mlade poljoprivrednike). Proizvodno-vezana potpora nije predmet ove isplate. U 2016. godini predviđene su dvije isplate izravnih plaćanja za proizvodnu 2015. godinu, jedna u prvom kvartalu 2016. godine, a druga zaključno sa 30. lipnja 2016. godine.

Isplata potpore u poljoprivredi do iznosa od 50.000 kuna oslobođena je od ovrhe, pa će Agencija za plaćanja svim korisnicima potpora koji su otvorili zaštićene račune na iste izvršiti isplatu. U ovoj isplati neće biti prijeboja dugovanja.

Podsjetimo, od ove godine, reformom Zajedničke poljoprivredne politike EU 2015-2020, uveden je novi sustav izravne potpore poljoprivrednicima, pa se od 2015. godine izravna plaćanja dodjeljuju samo aktivnim poljoprivrednicima koji imaju najmanje jedan hektar poljoprivrednog zemljišta i koji se u obavljanju poljoprivredne djelatnosti pridržavaju postupaka kojima se štiti okoliš, zdravlje ljudi, životinja i bilja. Izravna plaćanja se sastoje od sljedećih mjera:

A) Potpora po površini (proizvodno-nevezana; po hektaru bez obzira na vrstu kulture):

Osnovno plaćanje

Zeleno plaćanje

Preraspodijeljeno plaćanje (za prvih 20 hektara)

Plaćanje za mlade poljoprivrednike (za 25 hektara).

Napomena: Ove potpore se nadovezuju jedna na drugu, odnosno jedna ne isključuje drugu.

B) Proizvodno-vezana potpora:

Stočarstvo (Krave u proizvodnji mlijeka, Tov goveda, Ovce i koze)

Biljna proizvodnja (Voće, Povrće, Šećerna repa, Krmni proteinski usjevi).

 

Uz navedene potpore, za proizvodnu 2015. godinu (isplata u 2016. godini), poljoprivrednici će još ostvariti i državnu potporu (Integrirana proizvodnja, Maslinovo ulje, Duhan, Mliječne krave, Rasplodne krmače, Izvorni i zaštićeni kultivari bilja) te potporu za IAKS mjere ruralnog razvoja:

Mjera 10. Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene

Mjera 11. Ekološki uzgoj

Mjera 13. Plaćanja područjima s prirodnim i ostalim ograničenjima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.