Hrvatski radio

Radio Osijek

Isplata prve rate poljoprivrednih potpora

04.02.2019.

13:54

Autor: Radio Osijek/ DL

foto: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

Od sljedećeg petka, 15. veljače 2019. godine, počinje isplata prve rate izravnih plaćanja poljoprivrednicima u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi kuna. Obuhvaćeno je više od 100 tisuća hrvatskih poljoprivrednika.

Bit će isplaćena sredstva obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta i to za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje. Također, isplatit će se i proizvodno vezane potpore za: krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, voće, povrće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve. Dodatna potpora potpora u iznosu od 43,6 milijuna kuna namijenjena je mladim poljoprivrednicima, dok će 127,4 milijuna kuna potpora male vrijednosti biti isplaćeno za maslinovo ulje, duhan, mliječne krave, rasplodne krmače te očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara.

Obećano – ispunjeno! Prva rata poticaja kreće sljedeći tjedan, na vrijeme da se naši poljoprivrednici mogu u miru pripremiti za proljetnu sjetvu.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te dodao „ Ove godine podebljali smo proračun za potporu poljoprivrednicima, a svoje troškove administracije maksimalno srezali. Isplatit ćemo ukupno 3,6 milijardi kuna. Poljoprivreda je jedan od prioriteta ove Vlade i to se vidi u svakoj odluci, pravilniku i zakonu koji smo do sada pripremili i za koje smo lani proveli čak 176 savjetovanja s javnošću.“

U ožujku nastavljamo s isplatom prve rate te će biti isplaćeno 400 milijuna kuna poljoprivrednicima čija se gospodarstva nalaze u područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima  (Mjera 13).

U drugoj rati izravnih plaćanja, koja će započeti u travnju a uključujući poravnanja završiti do 30.6.2019. godine bit će isplaćeno 870 milijuna kuna. 

Ove godine bit će isplaćeno i 50 milijuna kuna za novu mjeru uvedenu prošle godine – Mjeru 14, Dobrobit životinja.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.