Hrvatski radio

Radio Osijek

Ispraćaj kontingenta HV-a u KFOR bez novinara i ministra obrane

22.11.2021.

12:14

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: HRT/Željka Bačić

Foto: HRT/Željka Bačić

Foto: - / -

U našičkoj vojarni "132. brigade Hrvatske vojske" u ponedjeljak je ispraćaj 36. hrvatskog kontingenta (HRVCON) sa 130 pripadnika HV-a u NATO operaciju KFOR na Kosovu, nazočan je bio predsjednik RH Zoran Milanović, a ministar obrane otkazao je dolazak jer, uz ostalo, medijima nije dopušten ulaz.

Unatoč ranijoj najavi iz Ministarstva obrane RH (MORH), ministar Mario Banožić otkazao je dolazak na današnji ispraćaj  HRVCON-a u operaciju KFOR na Kosovu, a  kako se doznaje iz MORH-a, razlog tome je "novonastala situacije, u kojoj medijima nije dopušten ulaz u našičku vojarnu te stoga jer na ispraćaju nije predviđeno njegovo obraćanja, a niti obraćanje zapovjednika kontingenta".
Banožić je, pak, na Facebooku objavio razloge za tu odluku. Naveo je: "Hrvatska vojska je iznad svih nas političara. Svi smo prolazni, a ona će biti tu dok je Hrvatske. Nisam otišao u našičku vojarnu "132. brigade HV" na ispraćaj 36. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju KFOR jer ne želim sudjelovati u igrokazu gospodina koji nažalost ne razumije prve dvije rečenice iz ove objave. Pripadnicima 36. hrvatskog kontingenta želim sretan put i uspješnu misiju. Vidimo se uskoro", stoji u objavi ministra obrane. 
Ispraćaju 36. hrvatskog kontingenta sa 130. pripadnika HV-a, među kojima je i šest vojnikinja, nazočan je bio predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović, ali medijima nije bio omogućen ulaz u našičku vojarnu. "Javnost ćemo informirati o održanom događanju priopćenjem i fotografijama", navodi se u najavi događaja iz Ureda predsjednika RH. Iz Ureda predsjednika RH pojasnili su jutros novinarima kako je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH odlučio tako "imajući u vidu dosadašnja iskustva, te nakon brojnih razgovora s časnicima i vojnicima". Najavljeni događaj organiziran je zbog ispraćaja vojnika HV-a koji odlaze u NATO misiju, odnosno organiziran je isključivo s ciljem da se vrhovnom zapovjedniku OSRH, vojnim zapovjednicima i ministru obrane pokaže njihova spremnost za misiju. Tako važan događaj za vojsku ne može se i neće se iskorištavati za bilo čije dnevnopolitičke interese, naveli su u Uredu predsjednika RH.
Sve to je ponovio i predsjednik Zoran Milanović, koji je nakon ispraćaja vojnika HV-a, stao pred mikrofone postavljene ispred našičke vojarne: "Odlučio sam ne davati izjave u krugu vojarne kako bi bila zaštićena od dnevne politike. Ministar se u zadnji tren nije pojavio. I djetetu je bilo jasno da svima skupa manipulira, ni prvi ni zadnji put. Vojska se nije mogla snimati jer bi se izjave opet morale davati izvan. Vas vojska uopće ne zanima. To želim prekinuti. Ti ljudi su ovdje zadnja rupa na svirali. Ako treba davati političke izjave, one će se davati izvan. Događaj nije predviđen za medije", rekao je. 
"130 naših cura i dečki ide na Kosovo. Rekao sam im par prigodnih rečenica, tako bi bilo da je došao i ministar. Ne bi govorio i neće govoriti dok ne vrati brigadira Burića u sustav pa ćemo vidjeti tko će biti jači. Opet se vraćam na početnu točku. Ne dopuštam zulum vojske, iskaljivanje na časnicima koji su cijeli život proveli u ratu i Hrvatskoj vojsci, završili vojne škole i onda ih se nogom u stražnjicu potjera, bez obrazloženja. Kao što s lažnim obrazloženjem lete i Pilatusi. Želim da se to odvija izvan kruga vojarne", istaknuo je Milanović. "Ministar se najavio i onda kao zadnji sitni tat ne dolazi, ostavio je svoje ljude na cjedilu", nastavio je."Ne znam što o njegovim letovima misle njegove kolege koji idu preko naplatnih kućica. On hitno leti, a najavi let dan ranije, kao da dolazi iz Vladivostoka. I onda ga nema niti u letnom manifestu. Ali srećom na kraju ga ne možeš prevariti. I onda kaže da je sve radio na poziv Ratnog zrakoplovstva. Hitno je letio, da mu se ne bi ohladila janjetina u Tisnom, gdje mu tata ima vikendicu, a najavi dan ranije hitni let. Ako to ne smeta njegovim kolegama koji se voze šinobusom, onda me baš briga. Ali ne može se to događati bez pisanog traga, to je strašno što radi", rekao je Milanović i dodao kako će za nekoliko dana Banoževićev potpis biti na ugovoru za kupovinu aviona vrijednih milijarde. "Borbena oklopna vozila pješadije ispala su iz plana, generalima ništa nije rečeno. Drugim riječima, to je kao da ne idete kod zubara godinama, tako se postaje krnjav, ne moraš svake godine imati najskuplje tretmane, vidite što je metodika, vojska sve piše. Može nestati Horvat, ali ne može Banožić", riječi su predsjednika RH Zorana Milanovića.
Priopćenje iz Ureda predsjednika nakon svečanog ispraćaja
Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović poručio je vojnicima, na ispraćaju 36. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO-ovu operaciju na Kosovu, da idu na posao u državu koju je Hrvatska priznala i koja nam je bliska. ''Ali koju nisu svi priznali. Delikatno je, ali vjerujem, ne i opasno. Jedni će vas tamo dočekati kao najbolje prijatelje, drugi baš i ne'', rekao je Milanović. Kako se navodi u priopćenju Ureda predsjednika, Milanović je pripadnicima kontingenta poručio kako nisu početnici i da se ponašaju dolično te da pokažu što znaju. ''Uvijek razmišljajte o tome, bez obzira na članstvo u NATO-u, na to da smo zapadna demokracija, članica Europske unije, dio jednog saveza država koje dijele puno zajedničkih vrijednosti - da ste prije svega Hrvatska vojska. I da ta vojska uvijek mora zadržati svoj integritet, posebnost i svijest da prije svega služi domovini'', rekao je.
''Nećemo dopustiti da u toj velikoj bačvi vode mi budemo jedna kap vina koja će izgubiti svoj identitet, svoje ja i svijest o tome čemu služe - a služite obrani hrvatske domovine'', zaključio je Milanović.
OSRH u NATO operaciji KFOR u Republici Kosovo sudjeluju od srpnja 2009. godine s mogućnošću uključivanja za 40 pripadnika i dva helikoptera s posadom i mogućnošću rotacije, te se trenutno u istoj nalazi 35. hrvatski kontingent. Ured predsjednika precizirao je da je RH, temeljem odluke Hrvatskog sabora od 27. studenoga 2020., pojačala angažman u NATO operaciji KFOR sa sadašnjih 40 na 150 pripadnika te da se u sklopu 35. hrvatskog kontingenta, uz već postojeće snage, upućuje se pješačka satnija čime RH nastavlja kao punopravna članica NATO-a vjerodostojno i kontinuirano pridonositi stabilnosti i očuvanju mira na jugoistoku Europe.
Primarne zadaće pripadnika OSRH u NATO misiji KFOR su sprečavanje obnavljanja neprijateljstava, izgradnja sigurnosnog okružja, potpora međunarodnim humanitarnim naporima, osiguravanje provedbe sklopljenih sporazuma te potpora razvoju kosovskih snaga sigurnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.