Hrvatski radio

Radio Osijek

Ispraćaj maturanata u županiji

17.05.2016.

12:30

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Maturanti Osječko-baranjske županije plesanjem quadrille i organiziranim zabavama danas obilježavaju završetak školovanja. U šest osječko-baranjskih gradova plesalo je gotovo 3.000 maturanata, a ovakav način ispraćaja maturanata održava se 12. godinu zaredom.

I ove je godine organizator osječka agencija Koncert, a novac za proslavu osigurala je Osječko-baranjska županija, dok je grad platio 65.000 kuna za proslavu na lijevoj obali Drave. Kako je izjavio zamjenik osječko-baranjskog župana Dragan Vulin Županija je osigurala više od 220 tisuća kuna za ovogodišnji ispraćaj maturanata, a ukupan iznos mogao bi se popeti na 250 tisuća. Veliki dio troškova pokrili su brojni sponzori. Isti je slučaj i s novcima koje je osigurao grad Osijek. Dogradonačelnik Vladimir Ham najavio je kako će na lijevoj obali Drave, kod Copacabane, nakon quadrille u večernjim satima nastupiti isključivo domaći glazbenici- dva DJ-a i četiri glazbene skupine, a Dragan Vulin je kao iznenađenje za sve najavio i koncert Opće opasnosti. 
U petak je održana generalna proba quadrille u osječkoj Županijskoj ulici, a u drugim gradovima takve su probe održane ranije. 

Kako je  najavljeno quadrillu je točno u podne plesalo 2930 maturanata u Osijeku, Valpovu, Belom Manastiru, Donjem Miholjcu, Našicama i Đakovu, a prvi su put zaplesati i vukovarski maturanti. Glazbu za 5 plesova emitirao je Radio Osijek. Najveći dio maturanata, njih 1540, je u Osijeku i tradicionalno su nakon plesa kreirali jednu riječ koja je biti zabilježena na velikoj grupnoj fotografiji. Ovaj je put to riječ "Kohorta", a dožupan Vulin je istaknuo kako maturanti time žele dati potporu sportu i našem jedinom slavonskom prvoligašu koji trenutačno doživljava velike promjene. 
Veliku grupnu fotografiju snimio je poznati osječki fotograf Marin Topić. 
Gradovi Osječko-baranjske županije tako i ove godine dostojanstveno obilježavaju kraj srednjoškolskog obrazovanja za maturante. Inače, iz godine u godinu na ovom se području bilježi sve manji broj incidenata tijekom "norijade" te sve manji broj intervencija liječnika. 
Organizatori su pozvali sve maturante i građane da i ove godine dostojanstveno proslave završetak škole te poželjeli svima uspješne karijere te da ostanu u ovoj županiji graditi bolju budućnost. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.