Hrvatski radio

Radio Osijek

Ispričali se 66-godišnjakinji, Ostojić će platiti kaznu

18.12.2015.

09:30

Autor: Radio Osijek/HRT/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je osječka policija primijenila silu prema 66-godišnjoj ženi, koja je nepropisno prelazila cestu, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je ocijenio da su prometni policajci postupili nepotrebno i loše iako nisu prekršili propise.

A malo prije ponoći na novom statusu na svom Facebook profilu napisao je da su načelnik policijske uprave i policajac bili kod gospođe i ispričali se. "Moje je da platim kaznu za gospođu, uz ispriku", napisao je Ostojić.
"Nepotrebno, loše i ruši ugled... Policajke i policajci, ovo nam ne treba. Lošim potezom sruši se puno dobro napravljenog. I nije da tražim od vas da se "ne držite zakona kao pijani plota" , ali koliko je zakonito i može biti pravdano. Loša je policijska taktika, ne radite to. Ne možeš staricu rješavati kao da je opasan nasilnik", raniji je Ostojićev komentar na snimku koja je zgrozila velik dio hrvatske javnosti.
Podsjetimo, osječka policija objavila je snimku privođenja 66-godišnje žene koja je, tvrde, prešla pješački prijelaz tijekom crvenog na semaforu. Policajac je zatražio osobnu, što je ona ignorirala i nastavila se kretati nogostupom. Policijski službenik krenuo je za njom, uključio kameru i upozorio je da se cijeli postupak snima te joj izdao naredbu da se zaustavi, na što se oglušila. Zatim je policajac uporabio tjelesnu snagu kako bi joj onemogućio kretanje, priopćili su iz policije. Gospođa će dobiti prekršajnu prijavu, a načelnik policijske uprave smatra da je prisila bila opravdana. Snimku cijelog događaja zatražilo je i osječko Općinsko državno odvjetništvo, koje je zaključilo da policajci nisu protupravno postupali.
Na pitanje je li ovo uistinu prekršaj koji zaslužuje takav postupak Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a odgovara kako "ljudi moraju znati da demokracija i anarhija nisu isto: Vidi se da je gospođa nekoliko puta prekršila više zakona, čak je upozorena da se snima, možda nekima to izgleda pregrubo..."
Ne zna kakve je kolega građe bio, kaže, odgovarajući na pitanje da je policajac puno jače tjelesne konstitucije od 66-godišnjakinje na kojoj je primijenio silu: "Radi se jednostavno o tome da je gospođa prekršila zakon, a on se mora poštovati."
Na pitanje je li gospođa dala pristanak na objavu snimke, odgovara kako ona to nije morala jer je upozorena da se snima. Jesu li policajci dužni snimiti i sam prekršaj ili samo postupanje? "Mi kao policajci smo tu da uočimo prekršaj, a nakon toga se u ovom slučaju uključuje kamera", odgovara Jagić. Ured za unutarnju kontrolu će utvrditi, kaže, je li policajac baš morao gospođu gurnuti na tlo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

1 dan

FEBIRE

FEBIRE