Hrvatski radio

Radio Osijek

Ispričnice trebaju novi pristup

19.09.2016.

11:42

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Broj izostanaka u školama se presporo smanjuje- kaže ravnateljica osječke Matematčke gimnazije Snježana Barabaš- Seršić i dodaje kako ispričnice nisu ono što bi trebale biti, nemaju moralnu vrijednost.

I pročetkom prošle školske godine pričalo se o liječničkim ispričnicama za učenike, kojima se često opravdava ono što nije za opravdati. Tu smo gdje smo, od 1. listopada 2016. obiteljski liječnici na ispričnice više ne žele gubiti vrijeme, jer im je to prevelik administrativni posao. Prema riječima prof. Barabaš- Seršić, gotovo je svaki učenik s nastave izostao 3 tjedna (uključujući  natjecanja), što najbolje govori kako se broj izostanaka presporo smanjuje, a škola već nekoliko godina nastoji stati tome na kraj. Na primjer, još prije dvije godine je u srednjim školama Osječko- baranjske županije  bilo preko milijun opravdanih sati i oko 122 tisuće neopravdanih. U Pravilniku o pedagoškim mjerama  stoji kako tijekom školske godine roditelj  može osobno ili pisanim putem opravdati izostanak svog djeteta, za koji nije dostavljena ispričnica, u trajanju najviše tri dana koji ne mogu biti uzastopni. Liječnik treba dati ispičnicu za izostanak dulji od 3 dana. "Ispričnica i izostajanje s nastave je i pitanje morala, odnosa učenika prema školi, njegove odgovornosti i ponašanja u skladu sa školskim obvezama. Očekujemo da će  Ministarstvo obrazovanja sjesti i dogovoriti se s Liječničkom komorom što i kako se ponašati. Činjenica je da ispričnice nisu ono što bi trebale biti"- kaže ravnateljica Matematičke gimnazije. Na žalost, roditelji često opravdavaju izostanke svoje djece misleći da je to baš dobra usluga , a čine im loše, jer svaki izostanak znači imati lošiji uspjeh. Djeca su sve vještija u tome  kako se opravdati i kako od roditelja dobiti potporu  za opravdavanje izostanaka, a nije rijetkost da među njima kruže kopirane ispričnice. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.