Hrvatski radio

Radio Osijek

"Istinsko bogatstvo je u djelima milosrđa"

18.12.2017.

13:03

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na tradicionalnom susretu s novinarima, nadbiskup metropolit Đakovačko- osječke nadbiskupije Đuro Hranić prenio je svoju pastirsku poruku i božićnu čestitku te odgovorio na pitanja o crkvenim i društvenim temama.

U svojoj poruci nadbiskup Hranić ističe kako postajemo sami sebi dostatni, usredodočeni isključivo na svoja postignuća i potrebe te da smo nesposobni vidjeti Boga, otkriti ga i susresti. Dodao je kako se okrećemo drugim Bogovima- individualizmu i sebičnosti, novcu i kapitalu, moći i vlasti, ideologijama i matrijalizmu te sekularizmu u kojem nema mjesta, rekao je, za svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka. Posljedice su očite- teška demografska slika naših sela i gradova, osjećja nesigurnosti, nedostatak solidarnosti i dijaloga, što pogoduje korupciji, iskorištavanju tuđeg rada, bezosjećajnost spram onih koji rade nedjeljom sve do odlaska i iseljavanja mladih. U čestitki kaže kako je milosrđe posljednji i najviši čin kojim nam Bog dolazi u susret, ali i temeljni zakon "koji prebiva u srcu svake osobe kada gleda iskrenim očima  braću i sestre na svom životnom puti". Dodao je. "Otvorimo srca drugima, prije svega onima koji su u nevolji. A toliki među nama trebaju sućut i istinsko milosrđe. Dovoljno je spomenuti  mnoge osiromašene obitelji među nama u Slavoniji, kojima smo pozvani koliko možemo više pružati ruku solidarnosti i pomoći, kao i svima koji su bačeni u okove novog ropstva suvremenog društva, osobito nezaposlenosti....Ne smijemo ispustiti iz vida ni umirovljenike  koji su se prignuli pod teretom životnih tegoba, ni one koji su zbog pretrpljenih nepravdi  upali u okove beznađa. Svima smo pozvani navijestiti dar Božjeg milosrđa- istinu da ih Bog ljubi te im, prepoznajući u njima Betklehemsko  Dijete, vraćati dostojanstvo, nadu i životni smisao."  Svim vjernicima, svećenicima, redovnicama i redovnicima te svom ostalim članovima ustanova posvećenoga života, nadbiskup Đuro Hranić, u zajedništvu s mons. Marinom Srakićem, nadbiskupom u miru, zaželio je blagoslovljen i radostan Božić te blagoslov i mir u 2018. godini.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.