Hrvatski radio

Radio Osijek

Istočna Slavonija se ubrzano prazni

04.03.2019.

19:58

Autor: Željka Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: - / -

Od ukupnoga broja iseljenih posljednjih godina, čak se 30 posto odnosi na istočnu Slavoniju, koja se ubrzano prazni- rečeno je na tematskoj sjednici Zajednice povratnika Osječko- baranjske županije.

Katastrofalna demografska slika na područjima povratka u osječko. Baranjskoj županiji bila je povod sazivanju sjednice na kojoj je bio i demograf Stjepan Šterc. Predsjednik županijske Zajednice povratnika Branko Pek ovo je nazvao vapajem za spas ratom stradalih područja. Na  problem iseljavanja upozoravaju već 7 godina, ali bez uspjeha. Mukotrpno se prognanike vratili kućama u velikom broju, a danas se nekadašnja područja od posebne državne skrbi "raspadaju"- ističe Pek. Ni jedna problematika u Hrvatskoj nema  sve pokazatelje negativne, kao što ih ima demografska. Oko 17.000 više je umrlih nego rođenih, a od toga se 25 posto odnosi na Slavoniju. To, prema Štercovim riječima, znači da samo prirodnim putem možemo izgubiti oko 100 tisuća ljudi za 5 godina. Najgora je situacija upravo na nekadašnjim područjima od posebne državne skrbi, jer čak 30 posto od ukupnoga broja iseljenih je iz istočne Slavonije. Hrvatska nema vremena čekati gospodarski razvitak zemlje i tek onda donositi odluke za revitalizaciju, to mora raditi istodobno. Na žalost, zaključio je Šterc, pokazatelji su zabrinjavajući, a nema nikakvih ozbiljnih reakcija.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.